Ползите от доброволното изпълнение

Стоян Панчев 27 юли 2020 в 18:22 5197 2

Снимка Facebook

През изминалата седмица няколко промени в Гражданско процесуалния кодекс привлякоха вниманието на обществени коментатори и организации, въпреки протичащата в страната политическа криза. Една от дискутираните промени е процедурата по събиране на задължения чрез доброволно изпълнение със съдействието на съдебен изпълнител (държавен или частен). Процедурата се коментира от няколко години и през 2019 г. беше включена в списъка на правителството за мерките, целящи да подобрят инвестиционната среда в страната.

Основата линия на положително въздействие на подобна инициатива върху бизнес климата е свързана с претоварването на районните съдилища (особено СРС) от дела с относително малък материален интерес, които се проточват във времето и правят изпълнението на договорите значително по-трудно и по-бавно. Точно ефективното и бързо изпълнение на договорите се смята за основен показател на стопанската среда. Според статистиката на ВСС, делата по чл. 410 и чл. 417 от ГПК са отговаряли за над 1/3 от натовареността на районните съдилища или на 17,8% от натовареността на цялата съдебна система през 2019г. Значителна част от ресурса на системата е зает с решаване на спорове за дребни суми, които за подобрена ефикасност трябва да получат път към по-лесна резолюция. Целта на доброволното изпълнение е възможно най-голям обем от тези казуси да не стигат до съдилища или до изпълнителни листове, а да бъдат разрешавани на много по-ранен етап.

Към разходите за изпълнение, отвъд съдебните, трябва да добавим и тези за съдебен изпълнител. Ефектът върху т.нар. малки вземания от това, че могат преминат през няколкото етапа на съд,съдебно изпълнение, натрупване на законна лихва е сериозен и може неусетно да превърне един относително малък дълг в сериозна сума, която допълнително да затрудни длъжника. По изчисления на ЕКИП средните директни годишни разходи на цялото общество за събиране на вземания в периода 2006-2019 г. са между 292-326 млн. лв. годишно, а прогнозните за периода 2020-2021 г. възлизат на между 800-893 млн. лв. за двете години заедно. Разумно е да се търсят начини за оптимизация на тези числа.

Докато мярката за доброволно изпълнение все още се намираше само в плана за премахване пречките пред инвестициите, тя фигурираше като отнасяща се към т.нар. малки вземания. Базирайки се на тази формулировка, и дефинирайки малки вземания до десет пъти размера на минималната работна заплата, с моите колеги направихме изчисления за това до какви спестявания за цялото общество би довело адаптирането и прилагането на подобна процедура. Т.е. с колко ще спечелим, ако поне за някои дългове се ползва новият по-олекотен подход.

При най-консервативния сценарий, предвиждащ 20% преминаване към доброволно изпълнение, двойно по-висока такса за кредитора от минимално предвидената в приетите на първо четене поправки, отчетени ефекти от настъпилата след развитието на Ковид-19 пандемия стопанска криза, нашите очаквания са за реализирани спестявания за цялото общество в размер на между 137-165 млн. лв. за периода 2020-2021 г. Т.е. спестяванията от 2020 г. и 2021 г. биха могли да достигнат между 0,11%-0,22% от БВП на страната за текущата 2020 г.

С други думи, между 137-165 млн. лв. няма да бъдат похарчени за адвокатски хонорари, съдебни такси, плащания за процедури при съдебни изпълнители, лихви и пр., а ще останат в ръцете на кредитори и длъжници. И тук става въпрос само за директните спестявания, нашият модел не отчита допълнителни резултати отвъд малките вземания, мултиплициращи ефекти, подобрения в стопанския оборот, допълнителен достъп до кредит и т.н. Не е случайно, че доброволно изпълнение присъства и в редица други европейски страни като Франция, Белгия, Литва и др.

Независимо от подмятания в парламента или обвиненията, подхвърляни между различни съсловия от бранша, като адвокати, съдебни изпълнители, колекторски фирми и др., остава факт, че полагането на усилия за доброволно уреждане на взаимоотношенията между кредитори и длъжници, бързо и без тежки и скъпи процедури, може само да облагодетелства участниците в стопанския оборот. Доброволното изпълнение има смисъл не само за подобряване на показател като бизнес климата, но и просто защото всеки един може да се окаже в ситуацията на кредитор или длъжник и да предпочете да мине през по-щадяща пътека. Остава в ръцете на законодателя да реализира тази възможност по най-добрия възможен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови