Първан Симеонов: Споделеното пътуване няма как да бъде спряно

OFFNews Последна промяна на 18 април 2016 в 18:38 6908 9

Снимка БГНЕС

Първан Симеонов.

Невъзможно е споделеното пътуване да бъде спряно, коментира пред OFFNews.bg политологът Първан Симеонов.

По-рано днес на среща с автобусните превозвачи транспортният министър Ивайло Московски се обяви за затваряне на сайтовете за споделено пътуване.

Аз пътувам между София и Стара Загора редовно чрез една фейсбук група - това пътуване е по-евтино и по-интересно: от човешка и от изследователска гледна точка. То би загубило както от опитите за излишно регламентиране, така и от опитите за забраняване, каза Симеонов.

Това е една и съща типова ситуация - и със споделените пътувания, и с палатките, и с Юбер, и с АКТА, и с Бедечка. Това е ситуация, в която едни хора ти казват "собственост" и "правила", а други говорят за "споделена икономика", "ново общество", "нови правила". Тук имаме ценностен проблем, проблем на поколенията, а не "правилна" и "неправилна" позиция. Но този ценностен проблем няма как да се реши със забрани, обясни политологът.

Докато все по-модерно става да се говори за "споделени икономики", "иновативни и социално отговорни мозаечни механизми на потребление", в същото време такъв тип мерки показват, че властта невинаги разбира тези процеси. А тези процеси са неизбежни. Имаме и доста примери на Запад, не виждам някой да е успял да спре споделеното пътуване, коментира Първан Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2016 в 14:49

Авторът на статията е типичен провинциален скъперник и еснаф, на каквито доволно сме се нагледали. А неговата "човешка и изследователска гледна точка" е единствено за парлама.

19.04 2016 в 00:18

@off, как точно airbnb води хора до крайна бедност? Те да не би да са си напуснали работата с идеята да живеят на улицата и да изкарват пари от airbnb?

Това звучи абсурдно.

Относно uber, може да се извади същия аргумент. Който иска - работи за uber, който не иска, си намира друга работа. Къде е проблемът и защо някой би се оставил да стигне до "просешка тояга" разчитайки на uber? Като не му отърва, да си намери друга работа.

Ако няма друга работа, това не е проблем причинен от uber - ако ще да си бил 20 години шофьор, можеш да вършиш и друга обща работа.

18.04 2016 в 23:35

Кроки, не те знам къде живееш, но аз съм си тук в Бг и се чувствам прецакан всеки ден, защото плащам данъци в тая държава, която иска да ми ограничава свободите.
Днес ще затварят сайтовете за споделено пътуване, а от утре очаквайте:
Забрана на автостопа;
Забрана да возиш приятел, щото може и да ти е дал някой лев за гориво;
Забрана да возиш семейството си - това е удар под кръста на автобусните превозвачи......
А никой не казва, че билетите са скъпи. Никой. От София до Търново билетът е 22 лв, а в зависимост къде заредя газ - цената на пътуване с автомобил със среден разход на гориво ок. 10/100 варира между 15 и 20 лв в посока. При всички положения е по-евтино. Говоря за сам човек и за не особено икономичен автомобил 4х4 и начин на каране. Искам да кажа, че може да дойде и доста по-евтино. Ами жената, трите деца и котката? Ами багажа?
И особено интересно ми става, когато свободното придвижване на хора се ограничава от ГЕРБ. Хем "граждани", хем "европейци"

18.04 2016 в 23:27

Че има голям вакум или голямо прекаляване в правилата е видно от далеко. По същестов такситата и убер, хотелите и еърбнб доставят идентични услуги. Обаче убер и аърбнб избягват закона и дават по-добри цени и следователно по-добри услуги за единица пари. Хотелите и такситата могат да се опитват много и да са по-ефективни като организации,но те си плащат заплатите с осигуровките, с данъците и т.н. и няма как да излязат конкурентни на някой, който лъже....

споделената икономика също така има тендеция да обогатява много малко хора и да води в крайна бедност много други. Пример е убер и еърбнб. Хубаво е да се видят разни американски документални филми за разслоението на обществото в Сан Франциско.....реално там има хора които живеят мечтата за всички във света и хора живеещи в кошмар....не на последно място заради икономиката на споделянето -реално това е икономика за заобикаляне на сегашните правила и заделяне на колосални приходи за малка група хора......

Та трябва доста да се мисли

18.04 2016 в 22:57

Ама на тоя, измислил затварянето на сайтовете, верно ли някой му плаща заплата?

18.04 2016 в 22:37

Едно е споделено пътуване , друго е Юбер.
Ако беше споделено пътуване Юбер щяхте да си делите разходите с шьофора от точка А до точка Б, а не да му плащаш по мистична тарифа като на такси.

18.04 2016 в 21:07

Като логика е перфектно.Но какво правим,когато смотаният шофьор те хвърли в канавката?

Когато това не дай си Боже се случи. Шофьорът има ГО на въпросното МПС, което покрива имуществени и неимуществени вреди на трети лица в т.ч. И НА ВОЗЕЩИТЕ СЕ ВЪВ ВЪПРОСНОТО МПС!
Но това имбецилите сте невъзможни! Ето през 2012г лятото как вдигнаха ГО с довода, че се повишават лимите на обезщетения.
http://www.zastrahovatel.com/statia.php?mysid=4668&t=14

Единственото, което трябва да направи зеленчук като теб е да помоли да му покажат валидната полица на ГО. Пък ако искаш и на ГТП, че и валидна книжка!
А най-добре да не пътуваш никъде и по никакъв повод, щото дори и с твое МПС може да те натресе някой пиян мангал без книжка надрусан до козирката.
Не дай Боже!
Аман от мрънкалници!

18.04 2016 в 20:18

Като логика е перфектно.Но какво правим,когато смотаният шофьор те хвърли в канавката???Той няма застраховка на местата в колата си,но дори и да има-колко струва животът ти???Два пъти излитаха от пътя с мен в колата,и вече ме е страх да ме возят случайни шофьори-карам си сам и се познавам най-добре

18.04 2016 в 19:08

първане, за къде сме без теб??? как щяхме да се сетим??? типова ситуация, сподели хонорарче, а?