Първан Симеонов: Споделеното пътуване няма как да бъде спряно

OFFNews 18 април 2016 в 18:38 7523 9

Снимка БГНЕС

Първан Симеонов.

Невъзможно е споделеното пътуване да бъде спряно, коментира пред OFFNews.bg политологът Първан Симеонов.

По-рано днес на среща с автобусните превозвачи транспортният министър Ивайло Московски се обяви за затваряне на сайтовете за споделено пътуване.

Аз пътувам между София и Стара Загора редовно чрез една фейсбук група - това пътуване е по-евтино и по-интересно: от човешка и от изследователска гледна точка. То би загубило както от опитите за излишно регламентиране, така и от опитите за забраняване, каза Симеонов.

Това е една и съща типова ситуация - и със споделените пътувания, и с палатките, и с Юбер, и с АКТА, и с Бедечка. Това е ситуация, в която едни хора ти казват "собственост" и "правила", а други говорят за "споделена икономика", "ново общество", "нови правила". Тук имаме ценностен проблем, проблем на поколенията, а не "правилна" и "неправилна" позиция. Но този ценностен проблем няма как да се реши със забрани, обясни политологът.

Докато все по-модерно става да се говори за "споделени икономики", "иновативни и социално отговорни мозаечни механизми на потребление", в същото време такъв тип мерки показват, че властта невинаги разбира тези процеси. А тези процеси са неизбежни. Имаме и доста примери на Запад, не виждам някой да е успял да спре споделеното пътуване, коментира Първан Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!