Изследване на Галъп: Който познава Юбер, го харесва

OFFNews 01 декември 2015 в 11:05 8606 2

Отношението към „Юбер“ е силно положително сред хората, които познават услугата. Запознатите с концепцията му са 40% от всички запитани респонденти, сочат данните на Галъп от експресен телефонен сондаж сред жителите на София, Пловдив и Варна по поръчка на OFFNews.

Проучването обхвана 706 души и беше проведено преди около месец. Данните са представителни за населението на трите най-големи български града.

Запознати с основата на концепцията „Юбер“, 72% избират опцията, че като цяло това е добра възможност за превоз. 24% са на обратното мнение. Същата картина се получава и в отговор на хипотетичния въпрос дали сами биха се занимавали с нещо подобно: 72% посочват отговора „това е добра идея“, а 26% са на обратното мнение. И по-двата въпроса, закономерно, най-скептични са най-възрастните.

Галъп отчита сравнително широко принципно одобрение към т.нар. споделени услуги. На въпрос с пояснение за същността на този тип услуги, 60% отговарят положително, а 37% - отрицателно. Логично, най-чувствително е одобрението сред най-младите, а хората в пенсионна възраст са най-скептични.

Именно по-младите и хората с по-високо образование са и по-уверени, че в бъдеще подобни услуги ще са нещо нормално. 84% от попитаните в трите най-големи града на страната споделят мнението, че подобни услуги ще са нещо нормално в бъдеще. 11% смятат, че те ще изчезнат.

Забраната на този тип услуги от страна на държавата категорично не среща одобрението на българина.

На въпроса „Смятате ли, че държавата трябва да регулира с кого може да пътувате“ 57% отговарят с „не”. На въпроса дали принудителното спиране на „Юбер“ е в полза на потребителите, отрицателни мнения изказват 77% от запитаните.

Участниците в изследването обаче са склонни на някакъв тип регулация.

2/3 от попитаните избират опцията „Тази дейност трябва да продължи да се предлага, като се наложат нови правила и регулации“. 24% споделят мнението, че дейността на „Юбер“ трябва да бъде напълно разрешена, а на другия полюс са 8% от запитаните.

Българинът не е склонен да противопоставя Юбер на традиционните таксиметрови услуги. Точно обратното – те също се ползват със сравнително високо одобрение, а клиентите са склонни да търсят компромисно решение, сочат данните на Галъп.

Помолени да избират измежду твърдения, близо 2/3 от попитаните в София, Пловдив и Варна смятат, че „Юбер“ трябва да продължи да действа, но след компромис. 10 на сто приемат, че на пазара имат място само таксиметровите компании и „Юбер“ трябва да се забрани. 26% избират опцията, че „Юбер“ трябва да се разреши безусловно.

Мнението за таксиметровите услуги сред населението на трите най-големи града у нас - т.нар. жълти таксита - е по-скоро положително: 55% споделят позитивна оценка, а 37% - негативна. Хората с висше образование показват и по-ясно одобрение за консенсусните опции.

Преобладаващата обществена интуиция е, че споделените услуги ще се превръщат в част от живота ни във все по-голяма степен. Затова и очакванията на обществото, доколкото ги има, са свързани с намиране на изгоден за различните страни в спора вариант. Отношението и към концепцията „Юбер“, и към таксиметровите услуги, е благоприятно, въпреки ниската информираност по конкретния правен спор и същността му, коментира директорът на Gallup International Първан Симеонов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна