Не на браковете с деца!

DW 17 август 2016 в 20:03 11185 2

В много страни браковете с непълнолетни момичета са станали едва ли не обичайна практика - и будят сериозна тревога. В Германия подобни бракове са забранени, но броят им все пак расте, особено сред бежанците и ромите, пише Карстен Грюн за "Дойче веле"

Секс с малолетни, бракове с ненавършили пълнолетие жени - проблемът буди сериозна тревога в много страни. Наскоро Конституционният съд в Турция се произнесе за отмяната на разпоредба, според която всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са "сексуално насилие" и се наказват от закона. Това решение предизвика остра реакция извън страната. Шведската външна министърка Маргот Валстрьом написа в Туитър, че то е напълно погрешно и трябва да се отмени. Непълнолетните се нуждаят от повече, а не от по-малко защита срещу насилието и сексуалната престъпност, посочи тя.

Властите в Германия са регистрирали през 2015 г. над 1 000 случаи на бракове с непълнолетни. Повечето са сключени в чужбина, но и в Германия броят на браковете с деца расте. Те са са особено разпространени сред мигрантските ромски семейства от други страни-членки на ЕС. Много често ромските семейства искат по този начин да подсигурят социално дъщерите си. Според германското право, навършилите 16 години могат да сключват брак само със съгласието на родителите.

На този фон съдът в Бамберг излезе през месец юни с едно решение, което крие огромен политически и обществен заряд. Съдиите признаха сключения в Сирия брак между 14-годишно момиче и 21-годишен младеж. Двамата се пристигнали като бежанци в Бавария. Първоначално Службата за младежта не признава брака и се опитва да вземе под опека непълнолетната съпруга. Семейството подава жалба в съда и губи делото на първа инстанция.

Сложна присъда

Върховният областен съд в Бамберг обаче отменя решението на първоинстанционния съд. Говорителят на съда Леандер Брьослер заявява, че решението на съда се базира на параграф 1633 от гражданския процесуален кодекс, според който една омъжена непълнолетна жена може сама да определя къде да живее и с кого иска да съжителства. Предпоставка за това ограничаване на попечителството на настойника е наличието на ефективен брак, дори когато той не е бил сключен в Германия. "В конкретния случай съпругът и неговата 14-годишна съпруга са били сирийски граждани по време на сключването на брака. Затова и върховният областен съд потвърди наличието на ефективен брак съгласно сирийското право", заявява Брьослер.

Критика от сдружения и политици

Женското сдружение "Terre des Femmes" отхвърля решението на съда в Бамберг. " Ранните бракове са нарушение на човешките права. Непълнолетните не могат да оценяват последиците от един брак. Освен това са изложени на опасността от домашно и сексуално насилие", казва федералната председателка на сдружението Криста Щоле.Тя смята, че признаването на брака на едно 14-годишно момиче от германски съд е фатален сигнал, който съсипва всички досегашни усилия в борбата срещу ранните бракове.

В правосъдните министерства на отделните федерални провинции също се надига съпротива срещу сегашната съдебна практика. Правосъдните министри на Бавария и Северен Рейн-Вестфалия Винфрид Баусбах и Томас Кучани се застъпват за промени в закона. Председателката на Германското сдружение за закрила на децата Паула Хонканен-Шоберт се застъпва за премахване на всички изключения при бракове под 18-годишна възраст и за нова юридическа оценка на сключените без гражданска церемония бракове между малолетни.

"Сключените без гражданска церемония бракове с малолетни трябва да бъдат дефинирани като принудителни бракове. Само така те могат принципно да подлежат на наказателно-правно преследване. И вследствие на това ще стане много трудно сключването на подобни бракове между непълнолетни", казва тя. Паула Хоканен-Шоберт обръща внимание на недостатъчните грижи и липсата на консултации за малолетните бежанци. "Важно е в първоприемните центрове за бежанци да бъдат изяснени правата на момичетата. Те трябва да са наясно, че в Германия могат да получат помощ", казва тя. Според нея последиците за засегнатите млади момичета са много сериозни. "Те попадат в една спирала. Първо прекъсват училище или изобщо не започват да учат. Без образование стават още по-зависими от съпруга, а към това се прибавят и ранните бременности", допълва тя.

Защитната фунция на държавата

Депутатката от ХДС и бишна съдийка по семейно право Елизабет Винкелмайер-Бекер също категорично се противопоставя срещу ранните бракове. "Подобни бракове с деца не са в унисон с нашите ценности, към които спада и това, че бракът се базира на доброволното решение на зрели хора и не може да бъде предопределян от близки или традиции", казва тя. Елизабет Винкелмайер-Бекер смята че политиците са длъжни да реагират на браковете с деца със законодателни промени. Федералният министър на правосъдието Хайко Маас вече обяви, че създава работна група от представители на отделните федерални провинции и федерацията, която ще се занимае с темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

18.08 2016 в 16:44

Ама не може така! Това е тяхна културна традиция от векове - още от побъркания им пророк, че и отпреди това. Не може да ограничавате културните им потребности, защото на вас не ви харесва. Хелзинки-мелзинки! От най-дребните островчета на Индонезия до Мавритания хората си искат своето и не е демократично да им налагате своите обичаи и разбирания. Те така!

Поздрав!

17898

1

кикимора

17.08 2016 в 23:01

Скотове!