Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Какво е истински ислям?

Седмичен коментар на водещия на „По острието с Калоян Константинов“

OFFNews 16 ноември 2020 в 20:19 8818 5

Европа няма проблема с исляма. Тя има проблем с ислямизма. Много е лесно да се каже, че ислямът е лош и агресивен и трябва да бъде изкоренен. Но кой ислям? И какво изобщо е ислямът?

Можем ли да поставим знак за равенство между мюсюлманите в България и мюсюлманите в Саудитска Арабия?

Между уахабизма и салафитите, и между суфизма и алевитите? Или може би говорим за шиитите? И ако да – за иранците, за афганистанците или за иракчаните говорим?

Ще кажете, че сунитите са проблемът - кои сунити? Иракчаните, алжирците, турците?

Да се говори на едро за исляма от хора, които понятие си нямат от тази религия и нейните учения, е нелепо и може да доведе единствено до задълбочаване на проблема. А проблем има.

Истината е, че ислямът проповядва мир, любов, разбиране и равенство. Но също така проповядва агресия, омраза и сексизъм.

И преди да се издуем с праведно християнско възмущение - нека отворим Библията и видим какво пише в нея, защото тя далеч не е пълна само с мир и любов. Има едни доста неприятни моменти на геноциди, кланета, зверства и откровени глупотевини.

Важното е в кои от тях избираме да вярваме и да следваме. Защото и Библията, и Коранът (които до голяма степен се припокриват) предоставят достатъчно възможности за интерпретация и оправдание на всеки заблуден да крещи „Аллах Акбар“ или „Деус вулт“.

Религиите сами по себе си не са проблем и не убиват хора. Проблем е начинът, по който ние ги разбираме и използваме.

Терористичните нападения във Виена бяха дело на мюсюлмани, вярващи в истинския ислям.

Но в същата нощ двама турци спасиха живота на полицай и старица. Те също бяха истински мюсюлмани.

Затова твърдя, че Европа няма проблем с исляма. Тя има проблем с една определена – и доста разпространена, вярно - разновидност. Тя има проблем с ислямизма, с екстремизма, с фанатизма, с политическия ислям и с неговите корени.

Разликата изобщо не е малка и ако се проследи нишката му в историята назад, ще разберем, че за възхода на този определен фанатичен, консервативен и агресивен ислям вина имат не само мюсюлманите, но и християнският морален и праведен Запад.

Става дума за един колониализъм и за едни войни. Защото всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Нека не бързаме да съдим и да наказваме.

Проблем има, но той не е толкова черно-бял, колкото ни се иска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5956

5

SpartakSofia

17.11 2020 в 15:25

Понеже предният път не получих отговор, да попитам пак - младежът с егоцентрично "КК"-лого още ли е на хранилка при Алексей Петров или вече не е?

3005

4

Patrick

17.11 2020 в 14:27

Юдаизъм,Християнство и Ислям.Три религии с един корен..Наричат се авраамически.На името на патриарха Авраам.От неговите първородни синове са Иссак и Исмааил.Коляното на Иссак дава Христос а коляното на Исмааил дава Мохамед.Трите религии си съвпадат.За справка
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B5% D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%B8.Живота е показал че най-близките най-много се мразят,преследват и най-много желаят унищожаването на другия.Това е било е и за съжаление ще продължи в човешката природа

10372

3

elbarbudo

16.11 2020 в 20:46

Ако имаше проблем със салафизма меркел щеше да постави въпроса пред саудитския крал салам нали?

10372

2

elbarbudo

16.11 2020 в 20:45

Терактовете се извършват от хора изпаднали в амок в резултат на тежко детство, обидени от шарли ебдо, свинското по ресторантите и леко облечените жени.

10372

1

elbarbudo

16.11 2020 в 20:42

Глупости. Европа няма проблеми нито с исляма нито с ислямизма.
 
X

Подкастът на OFFNews