Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как Путин взе решение да нахлуе в Украйна

OFFNews 20 април 2022 в 15:05 8859 1

Снимка БТА/АП

Все повече висши руски служители смятат, че продължаването на войната в Украйна ще обрече Русия на дългогодишна изолация, ще парализира икономиката й и ще застраши сигурността й, съобщава "Блумбърг", цитирана от Би Би Си.

Източниците на изданието не виждат никакъв шанс Владимир Путин да промени курса си. Те твърдят, че руският президент все повече разчита на свиващ се кръг от безкомпромисни съветници и отхвърля опитите на когото и да било да го предупреди за последиците от войната.

Два източника на "Блумбърг" твърдят, че решението за нахлуване в Украйна е взето от Путин заедно с няколко "ястреби", сред които министърът на отбраната Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов и секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

През седмиците след началото на инвазията кръгът от съветници и контакти на Путин се е стеснил още повече спрямо групата от хардлайнери, с които той редовно се консултираше преди, пише агенцията.

Близо осем седмици след нападението над Украйна военните загуби се увеличават, а Русия е изправена пред безпрецедентна международна изолация.

"Малък, но нарастващ брой висши служители в Кремъл тихо поставят под въпрос правилността на решението му да започне война", пише агенцията.

Катастрофална грешка

Редиците на критиците в руското правителство са разпръснати по високите етажи на властта и държавния бизнес - те смятат, че инвазията е била катастрофална грешка, която ще върне страната години назад, пише "Блумбърг". Всички източници на агенцията говорят при условие за анонимност, тъй като се страхуват от последствията.

Засега тези хора не виждат шанс Путин да промени курса си. Те заявяват, че руският президент, който все повече разчита на свиващ се кръг от безкомпромисни съветници, отхвърля опитите на други официални лица да го предупредят за пагубните икономически и политически последици от войната.

Нараства и броят на споделящите опасенията на американското разузнаване, че Путин може да прибегне до ограничена употреба на ядрени оръжия, ако се сблъска с неуспех във военната кампания, която смята за своя историческа мисия.

"Със сигурност войната на Путин все още се подкрепя от голяма част от руския елит, а много вътрешни хора публично и дори в частни разговори подкрепят версията на Кремъл, че конфликтът със Запада е бил неизбежен и че икономиката се адаптира към широко разпространените санкции, наложени от САЩ и техните съюзници. И обществената подкрепа остава силна, тъй като първоначалният шок и нарушаването на санкциите отстъпиха място на един вид сюрреалистична стабилност в Русия", се казва в статията.

Думите за неизбежността на войната на Русия с Украйна редовно звучат в речите на Путин.

Гласове

Въпреки това все повече високопоставени руски служители смятат, че ангажиментът на Путин за продължаване на войната ще обрече Русия на години на изолация и ескалация на напрежението, което ще парализира икономиката ѝ, ще застраши сигурността ѝ и ще отслаби глобалното ѝ влияние, пише "Блумбърг".

Според нейни източници високопоставени служители са се опитали да обяснят на Путин, че икономическите последици от санкциите ще бъдат опустошителни, тъй като ще унищожат две десетилетия растеж и по-висок жизнен стандарт, които руският президент е постигнал по време на управлението си.

Според тях Путин е пуснал тези предупреждения покрай ушите си, заявявайки, че макар Русия да плати огромна цена, Западът не му е оставил друг избор, освен да води война.

Преди два дни Путин заяви, че опитът за "икономически блицкриг" срещу Русия се е провалил.

"Изчисленията бяха насочени към бързо разклащане на финансово-икономическата ситуация в страната, предизвикване на паника на пазарите, срив на банковата система, мащабен недостиг на стоки в магазините", каза той в понеделник на среща за социално-икономическата ситуация в страната. - Вече можем със сигурност да кажем, че тази политика спрямо Русия се провали, че стратегията на икономическия блицкриг се провали."

Путин е убеден, че обществото го подкрепя и че руснаците са готови да преминат през години на трудности в името на неговата визия за национално величие, коментира "Блумбърг" мнението на своите източници. Агенцията припомня, че рублата е възстановила по-голямата част от първоначалните си загуби благодарение на мерките на Централната банка за затягане на валутния курс и въпреки че инфлацията се е повишила рязко, икономическите сътресения засега остават ограничени.

Путин е твърдо решен да продължи войната, въпреки че Кремъл трябваше да смекчи амбициите си, като се отказа да завземе по-голямата част от Украйна и се съсредоточи върху изтощителната битка за Донбас.

Безкомпромисно

Онези, които не са съгласни с линията на Путин, не виждат признаци, че той е готов да обмисли прекратяване на инвазията предвид жертвите - или сериозни отстъпки, необходими за постигане на примирие.

"Предвид пълното му господство в политическата система, алтернативните мнения се чуват само на четири очи", пише агенцията. По нейна оценка ограничената информация е допринесла за грешната преценка на Кремъл в първите дни на офанзивата.

Милиардерът Роман Абрамович, който е участвал в организирането на руско-украинските преговори, е трябвало да разсее увереността на Путин, че украинският президент Владимир Зеленски ще напусне страната веднага след началото на инвазията, твърдят източниците на "Блумбърг".

Още в средата на март санкционираният милиардер Михаил Фридман обясни в интервю за агенцията защо никой в Русия не смее да осъди публично войната.

"Разстоянието между г-н Путин и всеки друг е като разстоянието между Земята и Космоса", каза той. - Да кажеш на Путин нещо против войната би било равносилно на самоубийство за всеки."

Милиардерът Олег Дерипаска още в края на март нарече войната "лудост" и заяви, че "за съжаление мирът няма да настъпи през следващите няколко месеца", припомня Bloomberg. Ден по-рано основателят на банка "Тинков" Олег Тинков се изказа още по-остро срещу войната и тези, които я подкрепят, както и разкритикува руската армия.

Смелост

"Блумбърг" припомня, че само един високопоставен служител е "скъсал публично с Кремъл заради инвазията" - Анатолий Чубайс, който подаде оставка като специален пратеник на Путин по въпросите на устойчивото развитие и отлетя за Истанбул. Чубайс обаче отказва да направи публично изявление за решението си.

На други, които искаха да напуснат, включително на управителя на централната банка Елвира Набиулина, беше казано, че трябва да останат, за да се справят с икономическите последици, пише агенцията. По-рано тя съобщи, че Набиулина се е опитала да подаде оставка след началото на инвазията, но Путин ѝ е отказал. След публикацията Централната банка заяви, че информацията за желанието на Набиулина да напусне поста си е невярна. Високопоставени служители осъдиха напусналите като "предатели".

Някои представители на елита настояват за още по-твърда линия, твърди агенцията и припомня, че когато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се застъпи за напусналия Русия телевизионен водещ Иван Ургант, чеченският ръководител Рамзан Кадиров, чиито войски се сражават в Украйна, разкритикува Песков, че не е достатъчно голям патриот.

"Няма място за разногласия или дискусии, всички трябва просто да се справят и да следват указите на президента, а докато Путин държи ситуацията под контрол, хората ще го следват", оценява ситуацията Татяна Становая, ръководител на проекта R.Politik.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

20.04 2022 в 17:21

Може би джуджето още не вярва, че ако посегне към ядреното копче, ще ускори изтриването на москва, петербург и други големи градове от лицето на земята. Буквално.
 
X

Да помогнем на украинските деца!