Къде е заровено кучето в скандала между 'Пирогов' и Стойчо Кацаров?

Ивайла Стоянова 23 юли 2021 в 14:40 11217 1

Снимка Александра Маркарян

Проверката на "Пирогов" и откритите нарушения, която доведе до уволнението на директора на болницата проф. Асен Балтов, предизвика един от най-големите скандали в здравната система и обществото в последно време.

Страните, взели участие и изказали мнение, са многобройни - уволненият директор, лекарите от болницата, които се чувстват несправедливо обвинени в източване на касата, здравният министър Стойчо Кацаров, намесен беше директорът на НЗОК проф. Петко Салчев, БЛС даде своето становище.

Разменят се искания за оставки, протести, декларации. Обществото също реагира силно на идеята, че нашите здравноосигурителни вноски се източват по незаконен начин и тези, на които поверяваме живота си, може да злоупотребяват по някакъв начин.

Остана въпросът обаче къде е истината? Между "осанна" и "разпни го" не стана ясно дали един министър може да бъде фиктивно хоспитализиран без негово знание, или пък е възможно той да излъже и публично да обвини колегите си в злоупотреба, която не са извършили?

Истината се крие между стотиците изписани листа, истории на заболяването, направления, изследвания, консултации и документи. Истината се разхожда по клиничната пътека, прекарана между касата и болниците. И големият въпрос в случая изобщо не е дали д-р Кацаров е бил фиктивно хоспитализиран, пред кого се е подписал, какво е открила касата. Има надлежен ред това да се провери, оспори, потвърди и обществото да получи доказаните факти. Проблемът в случая стои в начина на финансиране на болниците, в ценообразуването на клиничните пътеки и дейността, която болниците извършват по тях.

Нека първо уточним няколко факта в името на обективността и за да загърбим емоционалните твърдения на някои от страните в стил "ти мене уважаваш ли ме":

Проф. Балтов беше назначен на поста директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" от предния служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Сега е освободен от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е органът, който финансира и регулира дейността на болниците. Тяхно право и задължение е да правят проверка на тази дейност, заплатена с нашите здравноосигурителни вноски.

Болниците са търговски дружества с принципал МЗ, т.е. на практика са държавни фирми. Единственото финансиране на болниците (с изключение на онези със специален статут като ВМА и "Лозенец", какъвто по неизяснени причини "Пирогов" не притежава) идва от приходите от извършената медицинска дейност - заплатените от касата пари за лечението на болните по клинични пътеки и амбулаторни процедури. 

НЗОК, като финансиращ и регулиращ орган, има изключително сериозни и точни изисквания за това какви изследвания, диагностични процедури и медицински дейности трябва да бъдат извършени, за да заплатят лечението, проведено по дадена клинична пътека. Отчетът за тази дейност се подписва и предава от директора на лечебното заведение. Касата проверява отчета и преценява кои пътеки са правилно отчетени, за да ги заплати и кои не.

Лекарите и целият медицинския персонал на "Пирогов" са винаги неотменно на поста си. Те лекуваха първи болните от COVID-19, когато светът още не знаеше какво и как да лекува. Продължиха да лекуват и всички други спешни състояния и случаи, които постъпваха в болницата.

Няма друга болница, чийто персонал да има собствено съществително нарицателно. "Пироговци"-те са най-големият и важен ресурс на болницата и никой директор, министър, колега или пациент не трябва да подценява този факт. 

През 2007 г. пироговци протестираха с лозунга "Аз лекувам от заплатата си". На следващ протест през 2018 г. проф. Балтов уволни доц. Стоян Сопотенски с мотив, че чрез изразеното си несъгласие уронва престижа на болницата. През 2020 г. доц. Сопотенски осъди на последна инстанция вече бившия директор за неправомерното уволнение. 

Какво се получава на практика?

В държавните болници като "Пирогов" се приемат и лекуват ежедневно стотици хора. Някои здравноосигурени, други - не. Лечението на здравнонеосигурените пациенти остава за сметка на болницата.

Поне един служител на всяко отделение, понякога и повече, са заети с отчитането на лечението и попълването на документацията. Медицински секретари, старшите сестри, лекарите, отделят голям времеви ресурс в административна, а не в лечебно-диагностична дейност.

Клиничните пътеки дават точни указания какво може и какво не може - понякога липсващо изследване или нетипично протичащо заболяване са причина клиничната пътека да "падне" и дейностите, вече извършени по нея, да не бъдат заплатени. Това означава отново лечение за сметка на болницата. 

В някои случаи се налага пациентът да остане в болница по-дълго от предвиденото по пътеката. Често пътеки със стойност 1000-1200 лева трябва да покрият цялата диагностична и лечебна дейност за седмици. 

Според данните в сайта на "Пирогов" един леглоден там струва 100 лв. Тук не говорим само за наем на легло като в хотел, а за всички услуги, включени в болничния престой, включително 24-часовата грижа от лекари, сестри и санитари. Ако заговорим за реанимационни легла, ситуацията става още по-критична.

Така простата сметка показва, че стойността на пътеката в някои случаи може да покрие само престоя на болния в стаята, без да включваме всички необходими изследвания, прегледи, консултации, лекарства и други процедури. 

В други случаи пациентите имат нужда от консултация, диагностика и лечение, за пръв път или повторно, както в случая с д-р Кацаров, който се превърна в ябълката на раздора.

Въпреки наличието на заболяване, тяхното състояние е стабилно и често самите пациенти не желаят да останат в болницата за лечение и наблюдение. Но ако не бъдат хоспитализирани по клинична пътека, цялата диагностично-консултативна дейност ще бъде за тяхна сметка, дори и да са здравноосигурени.

Често, когато е необходимо специфично изследване, каквото е скенерът например, доболничната помощ може да осигури само посещение от един специалист при друг, издаване на поредица от направления и в крайна сметка записване в списък на чакащите. Които все пак ще си платят изследването. 

Оказва се, че за част от медицинските специалисти е изненада, че понякога пациентите се съгласяват да бъдат хоспитализирани документално, за да може да не заплащат необходимите изследвания и лекарства и да ходят ежедневно за допълнително наблюдение, но да нощуват в дома си.

От позицията на НЗОК това е нарушаване на условията, което източва средства. Дали откритите в проверката на НЗОК над 400 пациенти, включително и министър Кацаров, са били лекувани без да лежат на практика в болницата, или данните им са използвани за създаване на фалшиви клинични пътеки, е отговор единствено от компетенцията на проверяващите случая органи. При всички случаи законово става дума за нарушение, а морално нямаме право да сме съдници. 

Това, което ние можем да се запитаме, обаче, е защо се стига до такива ситуации? Не защо НЗОК проверява болниците и открива нередности, а защо се стига до такива нередности? Защо пациенти биват приемани по документи, или по една пътека, а лекувани от друго заболяване? Отново факти, обществена тайна, шокиращи за много глави, заровени в пясъка. Това е и причината епидемиологията да разполага с изкривени данни за това от какви и колко заболявания страда населението. 

Сметката ни малко по-горе показа, че цената на една седмица престой в болничното легло струва горе-долу колкото в по-скъп хотел на морето. Клиничните пътеки са масово недофинансирани. В огромна част от медицинските направления парите, осигурявани за лечебно-диагностичната дейност, не са достатъчни за провежданото лечение. За някои болници да отчетат всичките си клинични пътеки е въпрос на оцеляване. И въпреки това лечебните заведения натрупват огромни дългове.

Част от обществото категорично осъди тези практики като кражба и облагодетелстване. "Щом всички го правят, това не го прави редно", беше един от най-честите коментари в социалните мрежи. Други застанаха веднага твърдо зад лекарите и повдигнаха леко рамене "тук е така". Дали всички коментиращи си плащат здравноосигурителните вноски, работят "на светло" и не дават подкупи на полицаи и институции, е друг въпрос. Интернет ни дава възможност да изразяваме мнението си по всеки въпрос и там търсим демокрацията. 

Не са нужни политически призиви, обидени реакции и замеряне с искане за оставки. Медицината по върховете всъщност е просто политика. Въпрос на влияние, контакти, клики и взаимоотношения, които често се разминават с медицинската и човешка логика. Този случай не прави изключение, ако се загледаме в детайлите на изразените позиции.

Това, което е необходимо да се направи за по-добрата работа на обикновените лекари и грижата за пациентите, е да се продължи адекватно здравната реформа, започнала преди 20 години. Тя успя да регулира ситуацията в доболничната помощ, но забуксува в болниците. Единственият начин за адекватно провеждане на здравната политика е постигане на консенсус по ключовите въпроси в нея. Ако има изграден и приет от всички политически сили единен план за действие, както е в други европейски страни, тогава без значение кои са управляващите, ще има приемственост и продължение на политики.

И когато говорим за реформи, не става дума за генерални промени, обръщане на курса на 180 градуса и гръмки изявления, на които сме свидетели от години при смяната на управления. Леките и постепенни промени в системата могат да дадат значително по-добър резултат, който да облекчи работата на специалистите и да осигури още по-бърза и качествена грижа за пациентите.

А ако някой наистина търси, така че да открие големите злоупотреби, направили директори на държавни болници милионери, мястото далеч не са клиничните пътеки и дейността на редовите лекари. При истинска задълбочена проверка от страна на компетентните органи - НЗОК, МЗ, агенция "Медицински надзор", прокуратура и др., може да се открият интересни факти за това как се разпределят средствата от допълнителното материално стимулиране, какви са приходите от медицинските изделия, кой и с какви подбуди решава за големите ремонти в болниците, как се провеждат процедурите за обществените поръчки.

На 22 юли болничният синдикат и здравният министър, по инициатива на БЛС, подписаха съвместна декларация, в която се изказва съжаление за "нелицеприятните" реплики и се потвърждава доверието към работещите в "Пирогов". Официално протестните действия бяха прекратени, но въпреки примирието служители на болницата излязоха да демонстрират пред президентството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови