Изопачаването на историята в Газа

Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Израел в България 13 ноември 2023 в 16:12 5662 2

Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Израел в България

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Израел в България

Тези, които се стремят да оправдаят насилието на Хамас като отговор на ограниченията за достъп до и от Ивицата Газа, изопачават историята. Не ограниченията в Газа доведоха до насилие, а именно насилието наложи ограниченията на първо място.

През 2005 г. Израел се оттегли от Ивицата Газа, като изсели всеки един от своите 8000 граждани, заедно с техните домове, училища и дори гробища. Те оставиха след себе си само израелските оранжерии с надеждата, че така ще подкрепят палестинския селскостопански сектор.

Въпреки че оттеглянето беше едностранно, по това време Израел и Палестинската автономия подписаха споразумение за придвижване и достъп. То включваше създаването на международен контролно-пропускателен пункт на границата между Газа и Египет. Преминаването беше контролирано от Палестинската автономия под надзора на наблюдатели от Европейския съюз. През 19-те месеца, през които работи КПП-то, то е използвано от близо 450 000 души – около 1500 на ден.

Но през 2007 г. Хамас пое контрола и насилствено елиминира Палестинската автономия в Газа. От страх за безопасността си европейските наблюдатели избягаха, а договореностите за преминаване пропаднаха.

Споразумението за достъп и придвижване включваше и разпоредби за изграждането на морско пристанище и летище, както и договорености за транзит между Газа и Западния бряг. Всичко това беше възпрепятствано от насилието на Хамас и всякакви договорености, съгласувани с Израел, бяха отхвърлени.

Това не е първият път, когато движението на жителите на Газа е саботирано от палестинско насилие. Съгласно предишни споразумения с Израел, между 1998 г. и 2001 г. в Газа функционираше международно летище. То беше открито в присъствието на президента Бил Клинтън и изпълняваше полети до Египет, Йордания, Сирия и Саудитска Арабия. Но насилственото избухване на втората интифада доведе до затварянето му.

По сходен начин преговорите за пристанище в Газа бяха възпрепятствани от многократни случаи на контрабанда на оръжие по море, включително опит за внасяне на 50 тона оръжия на кораба Карин А. Палестинската риболовна индустрия също плати цената за тази непрекъсната контрабанда, което доведе до намаляване на палестинската риболовна зона, която беше достигнала до 20 морски мили от брега.

Египет също призна необходимостта от налагане на гранични ограничения, за да се предотврати контрабандата на оръжие. Дори президентът на Палестинската автономия Абас се изказа в подкрепа на египетските ограничения за предотвратяване на достигането на оръжия до Хамас в Газа.

През годините Израел полага големи усилия да облекчи хуманитарния ефект от ограниченията. През 2010 г. прие нова политика за допускане на всички стоки в Газа при условие, че имат строго цивилно предназначение, като същевременно ограничи само предметите с „двойна употреба“, които биха могли да бъдат използвани за терористична дейност. Това позволи и възобновяването на износа на селскостопански продукти.

През месеците преди 7 октомври Израел продължи усилията си за облекчаване на икономическите и хуманитарните трудности. Около 18 000 жители на Газа получиха разрешения, които им позволиха да влизат в Израел всеки ден за работа, а стотици жители на Газа, нуждаещи се от медицинско лечение, бяха приети в израелски болници. Има множество сигнали, че редица от тези, на които е разрешено да влизат по работа, са предоставяли разузнавателна информация на Хамас, подпомагайки планирането на масовите убийства. Освен това сред израелците, убити или отвлечени от Хамас, са няколко от доброволците, които са превозвали палестински пациенти от границата до болничното им лечение в Израел.

Хамас далеч не е мотивиран от хуманитарни подбуди, а активно задълбочава хуманитарната криза. През 2021 г. поддържащата Хамас медия Ал Маядин съобщи, че организацията е отказала предложения за пълно премахване на всички ограничения в замяна на прекратяване на военните действия срещу Израел. При предходни прояви на насилие тя е насочвала атаки не само срещу Израел, но и директно към контролно-пропускателните пунктове, които са жизненоважният канал за помощ за палестинците. В най-ранните етапи на настоящата война функционирането на граничните пунктове Керем Шалом и Ерез беше преустановено заради ракетен обстрел от страна на Хамас.

Объркването на причинно-следствените връзки, което създава тази преиначена история, днес се използва като критика срещу отбраната на Израел. Военните операции в цивилни райони или ограниченията за доставяне на гориво могат да бъдат разбрани само след като бъдат признати укрепленията на Хамас в тези райони и кражбата и складирането на гориво в Газа. 

Пренаписването на миналото няма да помогне на народа на Газа. Първата стъпка към по-добро бъдеще е да разберем правилно историята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

14.11 2023 в 10:03

Така е. Само че кремъл има интерес от поддържане на конфликти навсякъде по света. Не се ли превърне дворецът на злото в купчина червени тухли, няма да има спокойствие.

9030

1

Ivan Terziysky

13.11 2023 в 19:39

Е да де, ама рубладжиите изведнъж много се загрижиха за палестинците. Това се отнася и за Цоциалистите. Лицемери!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки