Има Такава Действителност

Момчил Даскалов 30 юли 2021 в 16:25 13168 0

Момчил Даскалов

Правителство ще има. И няма да е подкрепено от протестните партии.

На пръв поглед един екзотичен сценарий, който звучеше малко вероятен в нощта след изборите, добива своята съвсем логична обосновка.

В бурните времена на политическите процеси от последните седмици прогнозите стават все по-трудни. От друга страна, натрупалите се събития, действия и послания дават материал за анализ на ситуацията, оценка на мотивите на основните играчи и възможност да бъдат изградени предположения за вероятен изход.

Да започнем със задаването на пряк въпрос:

Кой иска правителство?

ГЕРБ – съставянето на правителство без участие и подкрепа на Демократична България ги урежда. Задълбалите в злоупотребите им служебни министри ще бъдат вече парирани. До разследвания вероятно няма да се стигне, а засега това е най-важното. Някои кранчета бяха спрени, но може да е временно, а определени бушони да бъдат подменени. Остават и източниците на приходи по места, както и задаващите се 12 милиарда лв. на Плана за развитие и устойчивост (ПВУ).

Лошите практики с усвояването на средствата и порочните обществени поръчки няма толкова бързо да бъдат прекратени, най-много да се наложи малко преразпределяне на „баницата“, но безнаказаността си заслужава. Борисов ще си реагира по Фейсбук, а „офицерите“ му ще са в удобната позиция да плюят всичко и всички в парламента, като ги обвиняват за бедите в цялата история на човечеството.

БСП – съставяне на правителство с тяхна подкрепа и с валидирани приоритети, което вече бе заявено за постигнато, ще изчисти образа на Нинова и ще реабилитира малко социалистите след поредния им провал. Нови избори, когато избирателите на останалите формации са се върнали от отпуск, не изглеждат като добра алтернатива.

ДПС – правителство под влияние и контрол без участие и подкрепа на Демократична България е изначалната им цел. Токсичността на ГЕРБ е удобно да се избягва, служебните министри следва да бъдат спрени в разкритията и мерките им до тук, истината за строителните фирми и БРР да бъде потулена, за да не се наложат рестрикции на обръчите от фирми. Не трябва да се забравя и задачата да се сложи ръка на по-голяма част от очакваните милиарди през ПВУ. Пъзелът им се подрежда с новото лице в българската политика – ИТН.

Президентът – дори Румен Радев би предпочел редовно правителство да организира президентските избори, за да няма обвинения, но без да изпуска контрола върху купуването на гласове. Есента ще е трудна при задаващата се икономическа и здравна криза и е по-добре тя да бъде посрещната с редовен кабинет, работещ парламент и малко променена и поизчистена от явна корупция среда. Чудесният набор на част от служебните министри и заложената твърда линия на поведение свършиха своята работа, като, от една страна, изолираха компрометирания ГЕРБ от властта, затвърдиха доверието на избирателите към президента, а от друга - подсказаха за неговите реални възможности за влияние.

ИТН – тук въпросителните са най-много, но резките движения сочат за по-категорични намерения. Светкавичното обявяване на проектоправителството с Николай Василев беше ясен знак. Както и чудесна провокация, която да изостри отношенията на ИТН с уж партньорските партии на протеста.

Имената на Христо Иванов и Демократична България присъстваха в пъти повече в устите на сценаристите от тези на ГЕРБ или ДПС. Публичните обиди, рязката декларация произнесена в четвъртък от парламентарната трибуна, извадените компромати бяха изненадващи на пръв поглед, но съвсем логични, ако крайният резултат е търсена конфронтация с ДБ и оттегляне от тяхна страна на подкрепа, за което да бъдат последствие обвинени.

Нека за момент пропуснем темата дали ИТН е инженерен проект на Доган или овладян по-късно, или пък това са само неоснователни конспирации.

Проектопремиерът Николай Василев и част от предложените преди министри, поканата към ДПС за участие в кръга преговори за ново правителство, съгласуваната атака срещу служебните министри Асен Василев и Кирил Петков сочат определено, че двете формации преследват сходни цели и подобна взаимосвързаност трудно би могла да мине за случайна.

В такъв случай сценарият, че представеното правителство в последния момент има за цел да бъде подкрепено, но не от Демократична България и ИБГНИ, изглежда съвсем реален, предвид и описаните по-горе нагласи на останалите политически играчи.

Демократична България нямаха полезен ход в така разигралата се или по-скоро режисирана изначално поредица от събития. Бяха последователни от началото в искането си за реформи и изолация на ДПС от властта. Успяха с общата договореност с ИБГНИ да заявят категоричната си позиция, като тези действия бяха насочени по-скоро към собствените им избиратели и протестните гласоподаватели на ИТН в момент, в който крайният изход от ситуацията се очерта все по-ясно.

Утешителен до известна степен е фактът, че независимо от развитието на събитията, в парламента ще има реална опозиция, която да представлява недоволните от статуквото избиратели.

Какво да очакваме?

Представяне на правителство със спорни имена, вече се прокраднаха първите скептични отзиви за промотирания кандидат за премиер г-н Петър Илиев. Демократична България и ИБГНИ съответно няма да го подкрепят, защото по този начин ще изневерят на избирателите си.

Правителството ще бъде подкрепено от БСП и съответно от ДПС.

Слави ще обвини протестните формации, че са се разсърдили, защото не са получили „порцийки“, пък от БСП и ДПС не са искали нищо подобно, и тъй като са отговорна партия ще запазят гласуваното правителство, а в парламента ще се търси широка и плаваща подкрепа от всички представени сили по конкретните теми.

ГЕРБ ще се въздържат или проформа ще гласуват „против“, а за колорит могат и да напуснат заседанието като променят кворума за реализиране на една или друга (частична) подкрепа.

Развитието на този сценарий обаче със сигурност ще отложи очакваната от толкова много хора промяна. Ще се гарантира известно безвремие, при което Доган, възможно и Борисов, ще си останат действащи фактори на задкулисието, а заявените от новите лица на политиката реформи ще стартират с неясна подкрепа, умерена амбиция и ниска степен на решителност – идеалните условия за запазване на статуквото.

Дано се окажа лош пророк!

Забележка: Анализът на автора представя лично мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови