Българите в чужбина избират около 7% от всички депутати, гласовете им може да са решаващи

Динко Драганов 02 април 2023 в 10:37 5079 0

Опашка за гласуване в Регенсбург, 4 април 2021 г.

Снимка Антоанета Тончева, Дойче Веле

Опашка за гласуване в Регенсбург, Германия, на изборите на 4 април 2021 г.

Колко са депутатите, които се избират с гласовете, подадени от българите в чужбина? И няма ли точно тези гласове да определят победителя на поредните парламентарни избори?

Ще анализираме данните от последните 4 избора за НС след 2021 г.

За да се определи тежестта на гласовете, получени извън страната, ще се приложи методиката от Изборния кодекс, която се използва за разпределяне на мандатите между многомандатните изборни райони (МИР, общо 31 на територията на страната).

Следваме стъпките, разписани в Методиката:

1. Вземат се предвид само действителните гласове, подадени за партии и коалиции, които са получили над 4 % от всички действителни гласове (ДГ). Общият брой на тези гласове, подадени в България и чужбина, се разделя на 240 (броя на мандатите) и така се получава т.нар. Квота на Хеър (брой ДГ, които са необходими за избирането на 1 депутат).

2. ДГ, подадени в страната, се разделят на квотата на Хеър и така се получават мандатите, произведени от гласовете в България. ДГ, подадени извън страната, също се разделят на квотата на Хеър и така разбираме колко мандата са произвели гласовете от чужбина.

Данните за последните 4 парламентарни избори са следните - Таблица 1:

Преди 2021 г. влиянието на гласовете от чужбина е доста по-слабо - през 2017 г. тези гласове водят до 5 мандата; през 2013 г. и 2009 г. дават по 8 мандата. Виждаме, че с навлизането в поредица от предсрочни избори

значението на гласовете от чужбина видимо се увеличава.

Това е така, защото броят на гласуващите в чужбина се запазва сравнително постоянен, докато активността в България намалява. На последните избори през 2022 г. с гласовете на българите в чужбина се произведоха 16,55 мандата (или закръглено 17 мандата), което е повече от броя на мандатите - 16, разпределени в най-големия МИР - София 23.

Сега мандатите, разпределени на 23 МИР София са 19, Варна има 16 мандата, Бургас - 14 и с голяма вероятност може да кажем, че виртуалният район “Чужбина” реално ще бъде трети или четвърти по брой на спечелените мандати. Поради отказа на поредица от парламенти да приемат правила за създаване на избирателен списък и фиксиране на брой мандати за

отделен МИР “Извън страната”,

имаме “плаващи гласове” в чужбина, които в крайна сметка изкривяват разпределянето на мандатите в многомандатните райони в страната и така още повече засилват недоверието в изборния процес. При прилагане на методиката за разпределяне на мандатите гласовете от чужбина на практика “се преливат” към МИР-овете в страната и така се получават аномалии, наблюдавани при предишни избори - в даден МИР мандат получава партия, която е получила само 300 гласа, докато партия, получила 5 000 гласа в този МИР, остава без мандат. Ще видим дали подобни аномалии ще се проявят и при сегашните избори (изкривявания при “въртележката” на мандатите по регионите със сигурност ще има, но да се надяваме, че няма да се стигне до драстични аномалии).

За да определим как се разпределят мандатите, произведени с гласовете от чужбина, между партиите и коалициите, които са преминали 4-процентовата бариера, отново ще приложим методиката от Изборния кодекс.

1. Както показахме в първата таблица 223 са мандатите, реално спечелени с гласовете, получени на територията на България на изборите през 2022 г. Съответно мандатите, спечелени в България на трите избора през 2021 г. са 219, 225 и 228.

2. Вземаме само гласовете за партиите, получени в България на изборите през 2022 г., и разпределяме 223 мандата между отделните партии. Процедурата се повтаря и за трите избора през 2021 г.

3. Както показахме в първата таблица 17 са мандатите, реално спечелени с гласовете, подадени в чужбина на изборите през 2022 г. Съответно мандатите, спечелени в чужбина на трите избора през 2021 г. са 21, 15 и 12.

4. Вземаме гласовете на партиите, получени в чужбина на изборите през 2022 г., и разпределяме 17 мандата между отделните партии. Процедурата се повтаря и за трите избора през 2021 г.

Резултатите са представени в Таблица 2:

Няколко извода:

1. Мандатите, които коалицията (ГЕРБ-СДС) е получавала в чужбина са 1 или 2. В последните 2 избора ПП и ДБ получават общо 6 мандата от чужбина. Тази разлика от 4 или 5 мандата може да се окаже решаваща при определянето на победителя.

2. Мандатите на ДПС от чужбина силно варират - между 2 на изборите на 4 април 2021 г. и 9 на изборите на 14 ноември 2021 г. На последните избори са били 5.

3. Мандатите на “Възраждане” от чужбина се увеличават, а мандатите на ИТН намаляват. Между тези 2 факта може да се търси взаимна връзка.

4. БСП е на ръба на единия мандат. В 3 от четрите последни избора е успявала, в един - не.

Динко Драганов, участник в избори в чужбина като член на СИК

Очаквайте:

Колко депутати избраха българите в чужбина на 2 април?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови