Българите в Бесарабия: Едно му разказвахме на Копейкин, за пари сега говори точно обратното

Владимир Йончев 31 август 2023 в 19:34 59842 11

Николай Иванов и Георги Чилик

В продължение на две седмици, между 15 и 28 август, заедно с колегата от Българското национално радио Николета Атанасова пътувахме из Украйна.

Бяхме в Чернивци, Каменц-Подолски, Виница, Киев, Ирпен, Буча, Гостомел, Одеса, Камчик, Болград, Измаил. Срещнахме се с десетки хора, направихме много интервюта.

Видяхме много и ще го разкажем в поредица материали.

Започваме отзад-напред. От Измаил - най-голямото украинско речно пристанище на Дунава, през което минава износът на зърно от Украйна. Само няколко дни преди да отидем Измаил беше бомбардиран от руските нашественици. 13 шахеда в първата нощ, 11 във втората.

За това как живее този стохиляден град, в който 1/4 от жителите са българи, разговаряме с Николай Иванов - председател на Измаилска българска община "Света София", и Георги Чилик - председател на Измаилско районно дружество "Христо Ботев".

- Казахте, че медиите не отразяват правилно войната в Украйна.

- В България.

- Какво пречи да я отразяват правилно?

- Тънките политически амбиции и пари. Няма други проблеми. Онова момче - Костадинов - той за нас е персона нон грата. Идва в Бесарабия, среща се с нас. После отиде в българския парламент и приказва неща, които 100% се отличават от нашите. Той беше тук, среща се с бесарабските българи. Ние му казваме: Коста, това е еди как си. Той казва: "Добре".

И като се върна в България - за пари, нали затова му казват Костя Копейкин, приказва нещо друго, 100% на обратно. 

- Какво е това, което сега говори на обратно?

- Той казва, че българите тук ги унижавали, че били под гнет. Това е лъжа, разбирате ли, чиста лъжа. Назначили го в парламента за комисия за взаимодействието с българите в чужбина. Каква комисия, защо Коста? Тук в Бесарабия е най-голямата диаспора, има половин милион българи - те не могат да се срещнат с него, а и той не може, защото му е забранено 10 г. да влиза. 

Отговорът на Костадин Костадинов можете да прочетете тук:

Костадинов: Не познавам интервюираните говорещи срещу мен и не съм се срещал с тях никога

Не е вярно, че българите в Бесарабия подкрепят Русия. Българите в Украйна подкрепят Украйна. Голямата част от тях - 70-80%. Има и други, ние не можем да кажем, че ги няма, във всяка страна ги има. Облъчени психологически с руската пропаганда, че Русия ще им помогне. Но тя никога не е помагала и няма да помогне. Когато дойдоха руснаците в Бесарабия, те разкулачваха нашите българи. Изпращаха ги в Сибир, в Казахстан, в Туркменистан. Има хиляди семейства, които са изселени.

- Какво значи разкулачване?

- Разкулачване значи да ти вземат имотите, да ти вземат животните, турят те с децата и жените във вагон и те изпращат в Сибир, там да живееш на гола поляна. Който оцелее, той ще е българин. Който не - Бог да го прости.

- Много българи ли са загинали тогава?

- Много. 140 хиляди, заедно с Приазовието. Там 60% от българите са избити в периода на колективизацията. Мишо Таврийски, той също е убит, тогава е искал да пресели българите в България. Но царя го е дострашало и ги е върнал. И Сталин ги е избил. 

- Войната промени ли отношението на българите към Русия?

- Много българи, които държаха за Русията, днеска ненавиждат Русия. Вижте което и да е гробище. Вчера погребвахме едно момче от българското село Чушмелия. Там вече четирима са убитите. И в Болград има 30 убити. И във всяко едно село. И у нас, в Измаил има близо 40 убити момчета. Млади хора, които могат да работят. Които оставят деца, майки, бащи. 

- Те доброволци ли бяха или мобилизирани?

- Има и доброволци, и такива, които имат договори с Украинската армия, има и много мобилизирани. Тук на 30-40 км е остров Змийний. Много българи служат като граничари. Всички погранични отряди са главно от българи. Ние сме тука родени и те тука служат. За Украйна. Това е наша земя.

- Как се чувства войната тука?

- Много негативно. Никой не е в безопасност. Никой не може да ти гарантира, че твоят имот ще има чадър отгоре. Едни момчета направиха един голям склад, зърнохранилище за 10 хиляди тона. Оня ден при бомбардировката на пристанището падна една бомба и вече няма нищо. Строиха го три месеца, след една нощ вече го няма. 

Гледаме, че в парламента в България 30% гласуват срещу Украйна - непонятно защо. Ако руснаците превземат Украйна, вдругиден ще бъдат вече в България. И в Силистра, и в Русе ще започнат да падат шахеди. И тогава българите ще започнат да мислят дали правилно са взимали решения или не е било правилно. Днес Украйна държи не само Източния фронт на своята територия. Тя е щит, с който всички европейски държави да бъдат спокойни. И Украйна трябва да победи. Друг вариант няма.

За да следите поредицата материали от Украйна, абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

15

deyan_h

03.09 2023 в 16:07

Че Копейкин е хмммм.... Няма да кажа какъв тип кафява субстанция, е друг въпрос.

5330

14

deyan_h

03.09 2023 в 16:03

С Тонката Киссе няма интервю. Мустакът му е същият... ))

А с българите в Луганск, Донецк... интервю нещо?
В Луганск имаше Български култ. Център до към 2015-та...
В Донецк, почетен консул, чак май до май или юни 2014... СЛЕД обявяването на ДНР... (интересна история с него, но това е друг въпрос,))...)

2994

13

Гражданин

02.09 2023 в 11:56

Тоя материал няма да излезе нито в Медиапул, нито в Дневник. Познайте защо.

2994

12

Гражданин

02.09 2023 в 11:51

Доста смущаващо е, че журналист не знае какво значи разкулачване.

9030

11

Ivan Terziysky

01.09 2023 в 23:30

Следващият път, братя от Украйна, му хвърлете един хубав бой на Копейката, за добре дошъл. Помага при такива боклуци като него.

1000

7

PaulPierce

01.09 2023 в 18:48

Защо по никоя телевизия не дават разказа на тези българи? Нека кажат мнението си за Копейкин и Радев.

1935

6

Муню

01.09 2023 в 10:28

Трабва повече гласност за тези интервюта.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки