А жандармерията може ли да бие младежи? Как се разгражда моделът 'Борисов' засега

Юлиана Ончева 28 май 2021 в 09:09 8186 0

Дали капацитетът на новия шеф на ДАНС е на "селски началник", както го определи Татяна Дончева, предстои да видим. Със сигурност обаче кадровата политика на президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство поражда доста въпроси. Засега без отговор, особено на основния - как точно се разгражда моделът на управление "Борисов"? 

Министърът на МВР Бойко Рашков смени шефа на СДВР Георги Хаджиев със заместника му Антон Златанов. "Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи под колоните на Министерския съвет. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен", обясни МВР шефът. 

В резултат - Хаджиев е преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“. И тук възниква логичният въпрос - жандармерията може ли да пребива младежи, дори и да не е под колоните на Министерски съвет? С други думи, ако някой - в случая Хаджиев, е виновен за пребивана на хора, на каквато и да е възраст, разместването му на началнически постове ли е наказанието, което ще породи в обществото по-високо усещане за справедливост? 

Златанов пък бил зам.-началник на СДВР, но в отпуск в началото на септември миналата година и по тази причина не носи отговорност за охраната на протестите. Късметлия с отпуските. За разлика от бившия вече шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който изгърмя заради своята петмесечна неплатена и предсрочно прекратена отпуска. 

Не се разбра и защо бе извършена смяната на върха в ОДМВР-София, начело на която вече е старши комисар Георги Тотков. Бившият ръководител Николай Спасов - с каквото и да е заслужил наказанието си, е преназначен като началник отдел в ГД „Гранична полиция“. 

Още по-изненадващи откъм разграждането на модела "Борисов" назначения се случват в МРРБ. Там - без никаква публична информация, назначиха архитекта, който спасяваше терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за шеф на ДНСК. След като Влади Калинов напусна общинския строителен надзор по искане на Фандъкова, защото спря заповед за събаряне на нашумялото барбекю на Георгиев. 

Регионалният министър Виолета Комитова пък си взе за съветник подалия оставка като главен архитект на район "Триадица" заради павилиона - убиец арх. Иван Шишков. Нито дума откъм МРРБ нито преди, нито след назначението. 

Изненада имаше и за НАП - шеф-културист. Как ще успява да поддържа формата си на шампион Румен Спецов е въпрос, който можем да оставим за тези, които питаха защо Борисов рита в работно време. Но отговори от типа "не съм питал финансовия министър кой му е предложил Спецов (бел. ред. живял за последно в Дубай) за нов директор на приходната агенция" не звучат убедително в устата на премиера. Който е гледал интервюто му в "Панорама" с тези обяснения, сигурно веднага си е помислил "Ами попитай го де". 

Примери могат да се намерят още. Въпроси също. Властта дължи отговори, ако не иска в края на краткия мандат на служебното правителство народът да е затвърдил мнението си "Всички са маскари". Или още по-лошо - "Гарван гарвану око не вади", а всички хвърлят прах в очите на избирателите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови