Архитектът, който спасяваше терасата на Пламен Георгиев, назначен за шеф на ДНСК

Влади Калинов напусна общинският строителен надзор по искане на Фандъкова, след като спря заповед за събаряне на барбекюто на бившия КОНПИ

OFFNews 21 май 2021 в 09:43 6264 1

Арх. Влади Калинов, който преди две години напусна "Общински строителен контрол" в София по искане на кмета Йорданка Фандъкова след скандала с терасата на Пламен Георгиев, е назначен за шеф на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). 

Това става ясно от сайта на дирекцията, където Калинов е вписан като неин началник, съобщи Медиапул. Досегашният шеф на ДНСК Иван Несторов е преместен като директор на дирекция "Благоустройство и геозащита", а от сайта на МРРБ се разбира, че служебният министър Виолета Комитова му благодари за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК. 

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова поиска оставката на Несторов, заради скандалите около строежа на небостъргача "Златен век" в столицата. Преди дни Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд постанови, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa “Злaтeн вeк” в  квартал “Лoзeнeц”. 

От МРРБ съобщиха, че министър Виолета Комитова е разпоредила на ДНСК задълбочена проверка на случая със строителството на сградата "Златен век" след разговори с представители на  изпълнителя "Артекс инженеринг" АД и на Инициативен комитет "Лозенец", както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК. В съобщението не бе уточнено, че арх. Влади Калинов е новият шеф на ДНСК.

Калинов си тръгна от "Общински строителен контрол" през юни 2019 г., оставката му бе поискана от Фандъкова във връзка със сградите на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. На тази тераса, която той твърдеше, че не е негова лична собственост, а се ползва от всички, са построени навеси, барбекю, сауна. След административна проверка беше наредено на Георгиев да събори два от навесите си, защото са незаконни. Директорът на "Общински строителен контрол" - арх. Влади Калинов - обаче решава да обезсили акта на колегите си, тъй като той има последната дума, обясни тогава кметът на София. 

През 2016 г. арх. Влади Калинов бе сред кандидатите за главен архитект на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!