Татяна Дончева: Не може селски началник да стане шеф на националната сигурност

OFFNews Последна промяна на 26 май 2021 в 19:01 15650 0

Кой и за какво го е изкадрувал - не знам, но трябва сериозно да се обмисли решението. Не можете да направите селския началник шеф на национална служба. Това са служби, които искат тежък "вестибуларен" апарат. Или го прекарайте през стъпалата, или той ще рухне след няколко месеца, въвличайки ви в няколко скандала. 

Това заяви Татяна Дончева от "Движение 21" пред бТВ, която задочно се обърна към "кадровиците в президентството".

"Уважаеми кадровици от президентството, забелязвам, че по отношение на специалните служби и вътрешното министерство не за първи път правите странни назначения. Не може да закарате някой "дансаджия" от Кюстендил, за да го направите шеф на националната сигурност, защото няма как да се прескачат стъпала, особено в тази дейност", допълни още Дончева.

Думите й са по повод освобождаването на досегашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев и назначаването на Пламен Тончев.

Относно 5-месечната неплатена отпуска, която бившият шеф на ДАНС си взе, а по-късно оттегли тя обясни, че „само обстоятелството, че шеф на ДАНС може да му дойде на ум пет месеца да си вземе неплатен отпуск е достатъчно да бъде незабавно освободен. Това означава, че там се е намирал човек, който няма идея за национална сигурност и че служи на държавата 24 часа в денонощието".

"Ако той е направил това, защото някой му е заповядал, още по-зле, значи това е някакъв льольо, който се намира на подобна позиция по неведоми пътища и е изложил на риск всички нас през годините, в които е оглавявал службата", категорична е тя. 

Според нея Димитър Георгиев никога не е бил глава на ДАНС, по-скоро службата се е ръководела представителите на кръга "Монтерей", които са му били заместници и някои други лица извън ДАНС.

"Хубавото на това служебно правителство е, че има много хора, които не желаят дълга политическа кариера. Някои ги наричат "камикадзета", те са достатъчно смели и целенасочени", посочи още Дончева.  По думите й битката с ГЕРБ и техните остатъци ще продължи много дълго, до изборната кампания и след това: "Това е "ъндърграунд", вкопан в службите за сигурност и финансовите институции".

По-рано днес бившият шеф на ДАНС обяви, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация. Дончева коментира това, като заяви, че достъпът му е отнет заради работата му в комисията за контрол на СРС-тата. Тя уточни, че „това се случило след т. нар. дело за "убийството" на Делян Пеевски, по време на което от комисията са заключили, че става дума за "скалъпеж" с участието на ДАНС“.

"Когато Цацаров каза "закрийте бюрото, защото ни пречи", те отнеха достъпа на Бойко Рашков и Георги Гатев до класифицирана информация, препятствайки по този начин правосъдието", допълни тя.

По думите й министрите по презумпция имат достъп до класифицирана информация - "на тях не им се дава достъп и не им се отнема".

Стана ясно и, че Дончева ще води листите за народни представители във Варна и Русе. 

„Споразумението на коалицията „Изправи се! Мутри вън“ приключи на 4 април, по време на краткия живот на парламента и в следващите две седмици нямахме разговори. Времето, в което трябваше да решим въпроса как се явяваме и дали въобще се явяваме на предстоящи парламентарни избори наближаваше, тогава дойде офертата на Корнелия Нинова за преговори", посочи лидерът на „Движение 21“.

По думите й тя е водила преговори, при които е нормално и задължително да се отчита цената на формацията, която Дончева представлява и съпартийците ѝ.

"Състезаваме се за коалиция "Изправи се.БГ", която ще съдържа наставката "Мутри вън!" сега за последен път. Коалицията ще се представлява само от Мая Манолова и съотношението няма да позволи на никого да развали групата", разясни Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови