OffNews.bg

Класическата музика покорява НДК на 3 ноември

Поредна възможност за ценителите на класическата музика ще открие камерният концерт на Жерар Пуле (цигулка), Милена Моллова (пиано) и Доминик дьо Вилиенкур (виолончело) от цикъла "Солисти-интерпретатори" с програма, включваща произведения на Бетовен, Брамс, Дебюси, Вилиенкур.

Той ще се състои на 3 ноември (вторник) от 19:00 часа в Зала 6 на НДК и е първият концерт от сезон 2015-2016 от успешния цикъл, който се завръща в Двореца.

Концертният цикъл “Солисти-интерпретатори” е предложение на департамент “Музика” в Нов български университет и проф. д-р Марио Хосен за елитен Музикален фестивал за класическа музика в НДК. Съчетанието на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина ще допринесе за обогатяване на културния живот в столицата и страната.

"Фестивалът „Солисти-интерпретатори” предлага богата концертна програма. Желанието ни е да покажем, че именно класическата музика като европейска културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности. Мисията е посланието на това уникално изкуство да достигне до слушателите, обогатявайки го чрез красотата, хуманизмът и хармонията - едно послание за човечност и духовна толерантност, така необходимо днес", споделят от НДК.

Жерар Пуле започва заниманията си по музика като дете-чудо. Баща му - цигуларят и диригентът Гастон Пуле, има привилегията да представи първото изпълнение на Сонатата на Дебюси през 1917 г. със самия автор, който изпълнява клавирната партия. Жерар на 18 години печели първата награда на конкурса „Паганини” в Генуа. Следват множество концерти и кариерата му стремглаво се разраства в световен мащаб. Той продължава да учи при майстори-виртуози като Зино Франческати, Йехуди Менухин, Натан Милщайн и особено Хенрик Шеринг. Днес Жерар Пуле е един от най-изтъкнатите преподаватели по цигулка. Провежда майсторски класове по целия свят и преподава в консерваториите във Виена и Пекин, както и в Ecole Normale de Musique в Париж. Проф. Пуле е преподавател и в Paris Conservatoire National Supérieur de Musique. От 2005 г. работи и като преподавател в известния и високо ценен университет Tokyo Geidai в Япония. Заради своите професионални качества и педагогически успехи, той е специален гост и член на журито на основни международни цигулкови конкурси. Жерар Пуле свири като солист на най-добрите оркестри, сред които Оркестъра на Париж, Националния оркестър на Франция, оркестрите на Страсбург, Лиле, Бурдо, Лион, RAI Orchestra в Торино, Пражкия радио симфоничен оркестър, Оркестъра на Пекин, Щутгартския камерен оркестър и др. Всяка година той участва в най-престижните музикални сезони, вкючително тези на Френското радио, Muséed’Orsay и Théâtre des Champs Elysées и фестивали като Prades, Divonne, Sceaux, Besançon, Monte Carlo, Montreux и Carthage. Проф. Пуле е направил много записи за световни звукозаписни фирми като солист, с оркестри и като член на камерни ансамбли.

Доминик дьо Вилиенкур е световноизвестен виолончелист, композитор и диригент. Изнася концерти и реализира записи в Колумбия, Италия, Испания, Косово, Румъния, Украйна, САЩ, на престижните фестивали в Кумо (Финландия), Портогруаро (Италия), Йокохама (Япония), на фестивала „Де Шаблезие” в Бургундия и на фестивала „Месец на Молиер” във Версай (Франция). Носител е на Голямата награда на l’Académiedu Disque. Вилиенкур реализира записи на виолончеловите концерти на Хайдн, Дворжак, Сен-Санс, Двойния концерт на Брамс, Тройния концерт на Бетховен, творби на Флоренц, Ланчина, Ландовски. Реализира интеграл на виолончеловите сюити на Бах и сонатите на Бетховен, представени съвместно с пианиста Емил Наумов в Théâtre des Champs Elysées. Доминик дьо Вилиенкур е професор в Парижката консерватория и носител на Националния орден за заслуги на Франция. От 1994 г. като артистичен директор на d’Europ&Art той организира цикъл концерти "Музикални круизи" с Лорд Йехуди Менухин, Барбара Хендрикс, Жозе ван Дам, Тереза Берганца, Мерлин Хорн, Гидон Кремер, Жерар Пуле, Юрий Башмет. Доминик дьо Вилиенкур свири на виолончело Галиано от 1754 г.

Милена Моллова е активна пианистка и педагожка, почетен професор на НБУ. Започва да учи пиано от 5-годишна възраст при Павла Жекова в Шумен. Две години по-късно е вече ученичка на големия български композитор и педагог Димитър Ненов. От 1948 г. работи под ръководството на проф. Панка Пелишек. През 1959 г. завършва Българска държавна консерватория. През 1960-1961 специализира в Москва при Емил Гилелс. Поддържа внушителен репертоар с творби от различни стилове и епохи. Своеобразен акцент в него пианистката поставя през 1987 г. с цикъла „32 сонати на Бетовен”, представен в девет концерта – творческа задача, която малко пианисти са успели да осъществят. Многобройни са отличията й на международни фестивали и конкурси. Носител е на награди от Международен конкурс „Бетовен”-Виена, Международен конкурс ARD – Мюнхен, Награда „Кювалие”- Брюксел, Международен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо”- Париж, Международен конкурс „Чайковски” и др. Проф. Моллова е активен участник в концертния живот на университета и столицата. „Тази артистка е създадена, за да предаде това, което в музиката е най-елегантно и одухотворено. И тя го постига с обаятелно умение” (Жак Стеман, в. Ла Лантерн, Брюксел). Ежегодно провежда майсторски класове в България, Швейцария, Германия, Италия, Гърция, Южна Корея.