OffNews.bg

Местан: Областните управители са най-голямата заплаха за вота

„Ако трябва да бъдем честни, вероятно „Информационно обслужване“ не е най-големият проблем на изборите. „Информационно обслужване“ не брои, а само обобщава резултати. Проблемът с честността на вота е дали изпълнителната власт ще изпълни всичките си задължения по закон и кои ще бъдат преките участници в изборния процес“, коментира пред „Нова телевизия“ лидерът на ДПС Лютви Местан.

В понеделник по време на срещата си с премиера Райков лидерът на ДПС Лютви Местан изрази опасения, че Константинов прави тенденциозни изказвания и може да спомогне за манипулация на изборите. Повод за коментара на Местан беше изказване на шефа на „Информационно обслужване“ проф. Константинов, в което той заяви, че, ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, той ще направи всичко възможно това да не се случи.

Според Местан обаче не Константинов е най-голямата заплаха за честния вот. По думите му за да се пребори с манипулацията на изборите, Райков е трябвало да смени областните управители, назначени от ГЕРБ.

„Областните управители са съобразните министър-председатели за съответната област. Не сме съгласни с тезите на Марин Райков, че не е целесъобразно да бъдат сменени областните управители, назначени от предишния премиер Борисов. Разбира се, зависи какво разбираме под „служебен кабинет“. Според нас той е малко по-широко понятие и включва и политически кабинети на съответните министерства, и политическите съветници, плюс областните управители“, коментира Местан.

По думите му на изборите през 2011 г. тогавашните премиер и вицепремиер Бойко Борисов и Цветан Цветанов са насърчавали манипулациите, а сега служебният министър-председател трябва внимателно да следи за честен вот.

„Очакваме г-н Райков да разпореди на държавните служители да си вършат работата и просто да следят за честното провеждане на изборите. Те също имат право на политическо пристрастие, но нямат право на пропагандна дейност, особено когато са на работа“, добави председателят на ДПС.