''Случаят с адвокатката на Ружа Игнатова е постен откъм фактология''

OFFNews 23 март 2023 в 09:42 3315 0

Адв. Николай Петров

Снимка Екранна снимка

Адв. Николай Петров

Случаят с екстрадираната в САЩ българска адвокатка на криптокралицата Ружа Игнатова е "постен откъм фактология" и само формално се покриват условията за екстрадиция. Червеният бюлетин, по силата на който тя е екстрадирана, е базиран на две клетвени декларации, заяви в интервю на bTV адвокатът на задържаната Николай Петров.

41-годишната Ирина Дилкинска е с повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието. тя е била екстрадирана на 20 март.

Подозренията са, че тя е част от измамната схема на Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света, за която няма данни дали е жива или мъртва и къде се намира.

Според адвокат Петров Дилкинска е бивш правен съветник на Ружа Игнатова във връзка с работата на „One Coin“. „Изпълнявала е задачи, каквито ѝ възложат. В интерес на истината е започнала работа през [онлайн портал].bg“, каза защитникът.

„Била е във връзка, работила е заедно с нея. Продавали са обучителни пакети, които не са криптовалута и нямат никаква друга стойност освен това, че обучават някой да работи евентуално с криптовалути“, добави адв. Петров.

Съвместната им работа е продължила от 2014 до 2018-2019 г.

„Г-жа Дилкинска никога не е била в САЩ. Въпреки повдигнатото обвинение там, тя никога не е пребивавала на територията на САЩ. Дейността на „One Coin“ е главно в офисите тук, в София, на площад „Славейков“, които и до днес мисля, че функционират по някакъв начин. Отделно от това, дейността на самата фирма е разпространена в около 180 държави по света“, добави адвокатът.

Той обясни как е издадена червената бюлетина за задържането на Дилкиинска:

„Червеният бюлетин е базиран на две клетвени декларации. Едната е на агент от ФБР Ронълд Шимкоу, а другата е на прокурор Никълъс Фолин. Само на основание на тези две клетвени декларации, издадени заместващи обвинителен акт ѝ е издадена заповед за задържане от съдия при Южен окръг на Ню Йорк. Случаят е съвсем постен откъм фактология в това отношение. На нас като адвокати защитата ни беше ясно, че само формално се покриват изискванията за екстрадиция и издаване на червен бюлетин с тези две клетвени декларации, които не могат да обосноват в цялост едно такова тежко искане и тежко обвинение към нашата подзащитна.“

Той подчерта, че делото, по което е задържана сега Дилкинска, е са самата екстрадиция:

„Делото за екстрадиция няма за предмет доказване на невинността на някого. Тези 400 милиона тепърва ще бъдат сложени на масата и ще се разследват от правосъдната система на САЩ. Тук в България се занимаваме с въпроса дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, или не“.

„(...) В рамките на делото, което е може би известно като една от най-дългите екстрадиции - продължи над година и 8 месеца, направихме всичко възможно с колегата ми Детелина Попова да защитим нашата подзащитна и тя, ако следва да бъде съдена, да бъде в България. В България има действащо досъдебно производство, което работи по дейността на „One Coin“. То е започнато още 2018 г. Беше от специализирания отдел на Специализираната прокуратура, която беше закрита и в момента е под надзора на Софийска градска прокуратура. По това дело има над 70 тона събрана информация, а преди това е имало друга преписка, към която са обединени други такива преписки, която през 2015 или 2016 г. е прекратена с постановление на прокурор от СГП за това, че липсва престъпление. За българската държава дейността на „One Coin“ не е престъпление“, коментира адв. Николай Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови