Паднало дърво смаза коли в центъра на Бургас, по чудо не пострадаха хора (снимки)

OFFNews-Бургас 26 август 2015 в 10:33 3700 2

Падналото дърво в Бургас

Огромен кестен се срути върху няколко автомобила в центъра на Бургас. Инцидентът стана малко след 7 ч., на ул. „Климент Охридски“, зад автобусната спирка на сградата на операта. Нямаше дори полъх на вятър, разказаха живеещи в къщата, пред която се намираше дървото.

„Това дърво, кестенът, е крехко. По-голямо е от къщата, натежава, има наклон. Другото до него също ще падне. Сигурно са на един век. Аз съм ходил и ги молих да ги подкастрят. Никаква реакция“, коментираше живеещият в съседната къща Кръстан.

Съседите казваха, че само по чудо тогава не е минавал човек наблизо. Джипът на Пламена е напълно потрошен от падналото дърво.

„Много са големи щетите. Стъклата са изпочупени, вътре не знам какво е. Не знам какво е положението под капака, след като е изкривен целия, сигурно и двигателят е пострадал“.

Тя бе категорична, че ще си търси правата, защото вината, според нея е в общината.

„Аз какво съм направила? Паркирала съм си колата пред дома“, коментира Пламена.

От дирекция „Икономика и стопански дейности“ към община Бургас вече са се свързали със застраховател. Администрацията има сключена застраховка за подобни случаи и гарантираха, че собствениците ще бъдат обезщетени. На място пристигнаха и от отдел „Озеленяване“. Елена Овчарова, която не отговаря за този район, а е по заместване, поясни, че няма видими белези за заболяване на дървото.

„Ще се обследва дървото каква е причината да падне. По външни белези няма никакви нарянявания. Не съм фитопатолог, но по външни белези няма хралупа, няма дупка, няма сух клон“, коментира Овчарова.

От община Бургас поясниха, че дърветата в града се подменят, където се извършва реконструкция на улиците, но жалби на еколози спъват тези процеси. На мястото на инцидента дойде и главният експерт в отдел „Озеленяване“ и бивш негов началник Светлана Танева, която отказа коментар, както по въпроса с дървото, така и по темата какво се случва с изготвянето на паспорти и обследване на дърветата в община Бургас.

„Много бързо забравихте Пейо“, подхвърли на Танева минаваща наблизо жена, която сподели, че е подавала сигнали и за опасни дървета на нейната улица, но от общината я посъветвали да пусне жалба.

Кой е Пейо? На 17 септември 2012 г. именно кестен пада на ул. „Гурко“ в Бургас върху 26 – годишния Пейо Янчев и го смазва. Роднините на загиналия мъж осъдиха общината, като собственик на дървото, на три инстанции по гражданското дело. Експертизата тогава, показа, че кестенът е бил заболял отдавна, но не са били взети мерки за това. До ден днешен, дело в съда така и не е влязло и инцидентът е на етап разследване. Наблюдаващият прокурор не одобри изготвената експертиза и назначи нова, която се бави заради липсата на подобни експерти. А на 17 септември, роднините на загиналия мъж, който остави съпруга и малко дете без баща, ще почетат паметта му, три години след нелепата му смърт.

Междувременно, от община Бургас излязоха и с официална позиция по темата с падналото дърво, което причини материални щети.

Този вид растителни видове имат свойството да „страдат“ от вътрешно-гнилостни процеси без видими индикации за това“, обясниха от специализираната фирма „Дендропротект“, която е ангажирана от Общината да обследва дървета в града. Падналото дърво е на около 60 години, без суховършия, хралупи и механични наранявания. Според експертите конският кестен, тополите и липите живеят по-малко в урбанизирана среда, което налага периодичен мониторинг, както и подмяна на растителността.С цел превенция от по-сериозни инциденти Община Бургас засажда млади растения на мястото на отстранените стари и опасни дървета. Този процес обаче често се стопира, заради жалби на екоактивисти, които оспорват актовете за премахване на старите дървета. Всички издадени от Община Бургас разрешения за премахване на дълготрайна дървесна растителност до настоящия момент са оспорвани в съда, сочи статистиката. Това забавяне може да доведе до сериозни материални щети, както в случая, но и до необратими или фатални последици. Ситуацията става още по-опасна, когато има бури, градушки, интензивни валежи или дълги сухи периоди. Общината е възложила на фирма „Дендропротект“ на кои улици приоритетно да бъдат обследвани дърветата - това са улици с по-стара растителност и такива, където има голям пътникопоток. Диагностицирането се извършва със специализирана техника, която може да покаже сериозно заболяване и при дърво, което няма никакви видими признаци за увреждания, както в случая с кестена, който падна днес. За да се вземе решение за премахване на дърво, се правят обстойни проверки и огледи на всеки екземпляр със специалисти, както от Общината, така и външни експерти, за да се изследва фитосанитаното състояние, като след това се изготвят и санитарни експертизи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки