Отпечатък върху тиксото издава убийцата на малката Алекс

Смъртта е настъпила относително бързо - в рамките на 3 до 5 минути

OFFNews 19 януари 2015 в 15:16 7729 3

обвиняемата Атанаска Георгиева

ДНК профил, който съответства на Атанаска Георгиева, е изолиран от смес от клетъчен материал, иззет от палтото на убитата 8-годишна Алекс и от тиксото, с което е задушена. Това заявиха днес в съдебната зала вещите лица, които са извършили общо 16 експеримента по време на досъдебното производство.

С разпит на свидетели в Окръжния съд в Бургас започна делото за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. 39-годишната обвиняема не се признава за виновна. Четири дни ще продължат съдебните заседания по делото.
400 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди поискаха родителите на убитото дете. Прокуратурата поиска доживотен затвор за извършителят на престъплението и 400 хил. лв. кръвнина за близките на жертвата.

Според съдебния лекар д-р Косьо Янков, който е присъствал на огледа и е извършил аутопсията, при умъртвяването на детето е имало елемент на изненада. Малката не е имало възможност да се съпротивлява, тъй като е издебната в гръб. След като торбичката е била поставена върху главата й и притисната в областта на шията, за около 1 минута Алекс е загубила съзнание. През това време детето е осъзнавало какво се случва с него.

Смъртта е настъпила относително бързо - в рамките на 3 до 5 минути, каза още д-р Янков.

Според експерта смъртта е настъпила, след като Атанаска е сложила найлонова торбичка върху главата на Алекс, след което я омотала с тиксо. Именно върху лепкавата страна на тиксото експертите са успели да намерят отпечатък от ляв показалец на Атанаска Георгиева, както и да изолират ДНК от епителна тъкан.

ДНК от смес от клетъчен материал е установена и около яката на палтото на момиченцето, което е иззето по-късно от квартирата на Атанаска. Освен по-голямата част от експертите по делото, днес показания дадоха поемните лица, които са участвали при намирането на тялото на детето, собственикът на таванското помещение, служителка в хотел "Лагуна", собственост на съпруга на по-малката сестра на Атанаска.

За първото съдебно заседание по делото на разпит са призовани 12 свидетели и 12 вещи лица.

Очакваме да научим истината и справедливо наказание, казаха Евелина Тодорова, майката на убитото момиче, и нейният адвокат Росен Кожухаров. Според тях в съдебната зала ще проличи дали истината по този случай е разкрита.
На въпрос дали полицаите и следователите са си свършили работата, майката обясни, че според нея разследването е протекло, както трябва и няма процесуални нарушения. Ако бъде установена и доказана вината на подсъдимата, ще се пледира за най-тежкото, предвидено в закона наказание - доживотно лишаване от свобода без замяна, заяви адвокат Кожухаров.

По случая са разследвани и всички версии, но те изключват възможността престъплението да е извършено от друго лица, заяви прокурора Димо Маджаров.

"Атанаска Георгиева е невинна", твърдят Светла Димитрова, майка на подсъдимата, и служебният й адвокат Калин Янев. Клиентката не се признава за виновна, дала е обяснения. Твърди, че не е извършила убийството, а убийството е извършено от друго лице, коментира адвокат Янев.

Майката на Атанаска също заяви категорично, че дъщеря й не е виновна и обеща да каже всичко, което знае, утре. "Ще ви кажа всичко. Искам първо да говоря пред съда. Искам някой да ни чуе, защото досега никой не ни чу", отбелязва майката на обвиняемата.

Според обвинителния акт 8-годишната Александра е убита по особено мъчителен начин чрез задушаване на 10 април миналата година.

Престъплението е извършено в таванско помещение, обитавано от подсъдимата Атанаска Георгиева. Малката Алекс бе убита на 10 април миналата година. Тялото й бе намерено ден по-късно на таванския етаж на къщата, в която живее семейството й. Атанаска Георгиева е обвинена за това, че умишлено е умъртвила детето по особено жесток начин – удушила го е. От 11 април на Атанаска от Златоград бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!