Оскверниха гроба на Ангел от Катуница

OFFNews 19 декември 2011 в 16:20 3020 0

Снимка БГНЕС

Неизвестни вандали оскверняват гроба на прегазения от бус преди 3 месеца Ангел Петров от Катуница всяка нощ от 1-2 седмици насам. Откакто 19-годишният Ангел почина, баба му ходи всяка сутрин на гроба му, за да го поддържа чист. В последно време обаче възрастната жена намира разкъсани, разхвърляни и стъпкани цветя и венци, изпотрошени свещи и разпилени край дървения кръст снимки на покойния си внук.

Всяка сутрин тя събира и подрежда наново нещата, за да не разбере бащата на Ангел Атанас и да се разстрои. В събота свидетел на осквернения гроб станала Веселина Начева, която е близка на почерненото семейство. Тя била потресена от тази гледка и отишла да разкаже на бащата на Атанас. Бащата отишъл да види гроба на сина си.

"Измъкнали са цветя от венците, извадили са и саксиите. Не посягат за първи път. Оскверниха гроба на сина ми и преди две седмици, когато свалиха българското знаме”, разказва той пред вестник „Труд“.

След грозната гледка, която заварил на гроба на сина си, Атанас си тръгнал обратно към селото. В една закусвалня забелязали племенника на Кирил Рашков - 25-годишния Иван Илиев и братовчед му Васко да обядват. Бащата на Ангел почукал на стъклото и ги подканил да излязат навън, за да поговорят. Циганите се стреснали и не излезли пред заведението, а се обадили на телефон 112, за да се оплачат. Те казали на полицаите, които пристигнали на мястото, че Атанас ги е заплашвал.

“Защо така правите? Момчето ми е мъртво, не му посягайте на гроба”, казал им Атанас. На мястото пристигнал Веселин Христов, който е вуйчо на починалия Ангел. В Катуница има мълва, че адвокатите на Рашкови са подучили Иван и Васко да пуснат жалба, за да пледират после пред съда, че не ромите палят конфликтите.

Бащата и вуйчото на Ангел, както и свидетелите, които са били на мястото са извикани в районното управление, за да дадат показания. Атанас разказал, че не ги е заплашвал, а просто ги е извикал да поговорят. Всички свидетели потвърдили думите му. Малко след това, по време на разпита циганите признали истината и казали, че никой не ги е заплашвал, обиждал или нападал.

Според хората от Катуница вандалщините върху гроба и лобните места на Ангел и Павел са дело на приближени на Цар Киро.

„Самият Кирил Рашков има изгода напрежението в Катуница да ескалира отново. Ромите сами търсят провокацията”, категорични са местните.

Шефът на полицията в Асеновград Запрян Стоянов е обещал да осигури по-засилено полицейско присъствие в Катуница, за да няма в бъдеще гаври над гробовете на починалите деца.

Вчера най-близките роднини на починалия Ангел направиха помен в негова памет по повод изминалите 3 месеца от смъртта му.

Дъщерята на Кирил Рашков твърди, че откакто баща й е в следствения арест, живее в денонощен ужас за живота на децата си. От другия лагер в Катуница обаче коментират, че това са инсинуации, които целят единствено оправдаването на Кирил Рашков от съда. Синът на известния като Цар Киро ромски бос - Ангел Рашков пък твърди, че за последните месеци от фамилията подали 10 жалби в полицията в Асеновград за заплахи от жители на Катуница.

От няколко дни Рашкови вече са със сменена адресна регистрация.

“Постоянните ни адреси са в Пловдив. Не искаме да се създава напрежение, но нашата фамилия е подложена на дискриминация. Ще подам жалба в инспектората по образование в Пловдив. Записах 9-годишния внук Ангел на училище, но като разбрали, че е от Рашкови, започнали да го гледат лошо. Детето е в III клас и е разстроено”, казва Ангел Рашков. Той се оплака още, че преди няколко седмици завел на лекар в Пловдив четиримесечното бебе на сина си Георги, но докторът отказал преглед.

На 22-ри този месец Районният съд в Асеновград ще реши дали да пусне Рашков от ареста, жителите на Катуница обаче го сочат за поръчител на убийството на Ангел и настояват той да отговаря за погубения живот на момчето.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!