Българските затвори са пренаселени

Юлиан Христов 20 декември 2011 в 17:57 3840 0

Затвор

Снимка БГНЕС

Условията в българските затвори са ужасяващи, констатира БХК

Българските затвори са пренаселени, заради това затворниците живеят в потресаващи условия, съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК) на специална пресконференция, посветена на състоянието на реформата в местата за лишаване от свобода.

Затворите в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, София и общежитието в Кремиковци са пренаселени. Това е главната причина условията за живот в тях да са шокиращи. В затвора в Бургас са настанени 866 лишени от свобода при капацитет 371 места. Има килии, които са на площ от около 55 кв. м. са настанени 44 души на 40 легла.

Някои от леглата са подредени едно над друго на три етажа.

Поради недостига на легла някои затворници са принудени да спят на пода между леглата. В килиите няма санитарни възли, през нощта затворниците са принудени да ползват кофа, пред очите на всички останали настанени. В повечето от тях няма течаща питейна вода, светлите отвори са малки и не осигуряват в достатъчна степен приток на чист въздух и слънчева светлина. Реконструирането им изисква сериозни финансови ресурси, които не се осигуряват с утвърдените бюджетни кредити.

В затвора във Варна положението също е много лошо. В килия с площ от 25 кв.м живеели 15 души. Те спят на легла, които са на три етажа. Докато спят затворниците, над тях висят оголени електрически кабели. Осветителни тела няма. Стените са мръсни и изровени, разказват от БХК. За последните две години затворниците в България са се увеличили с 900, а капацитетът на затворите не е променен.

Според Хелзинкския комитет пренаселването на затворите влияе негативно на цялостната дейност на затворите. Влошени са материалните условия и медицинското обслужване. Така не е възможно да се работи по поправянето и превъзпитанието на затворите. Разпространението на наркотични вещества и насилието между затворници става все по-лесно и все по-често срещано.

„За последните 20 години всяко правителство се съгласяваше, че положението в българските затвори е изключително тежко. Направени бяха няколко опита за модернизиране на системата на затворите, но те се ограничиха до сферата на законодателството, до частични ремонти на тотално амортизираната материална база на няколко затвора и до основен ремонт на един от общо 13-те затвора в страната", каза Красимир Кънев, председател на БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!