Български служби са помогнали на ФБР за разкриване на мащабен кибер рекет

OFFNews 28 януари 2021 в 12:42 2379 0

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховната касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу киберпрестъпници, получили 46 млн. долара от откупи за откраднати данни, съобщиха на брифинг от НСлС.

Престъпната мрежа на NetWalker е работила активно от март 2020 г., като измамата ставала чрез фишинг мейли. Целият компютър се заразявал със зловреден софтуер, а информацията в него се криптирала. След това до жертвата се изпращало отделно писмо, в което се искало да се плати определена сума в криптовалута, за да не бъде разпространена информацията от компютъра. За да покажат сериозността си, престъпниците публикували в онлайн пространството част от придобитата информация.

В САЩ е задържан канадски гражданин, получил 27 млн. долара от рекети. В България се намирали наети сървъри, които поддържали два сайта в "тъмната мрежа". Именно през тях ставало изнудването и плащането от жертвите. 

По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута.

От киберпрестъплението са засегнати множество институции и болнични заведения. Университетът в Сан Франциско е изплатил 1,1 млн. долара на престъпниците, за да откупи своя информация, добавиха от следствената служба. Към момента са установени 305 жертви в 27 държави.

От НСлС добавиха, че това не е единственият случай, по който работят с ФБР и има още поръчки за съдействие с правоохранителните органи на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови