Делтакрон - нов вариант на коронавируса открит в Кипър

OFFNews 08 януари 2022 в 17:48 6803 2

В Кипър е открит нов вариант на коронавируса. Той е наречен Делтакрон, тъй като е комбинация от съществуващите Делта и Омикрон, съобщава БНР.

Той е идентифициран в Лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Университета на Кипър, съобщи нейният ръководител проф. д-р Леонтиос Кострикис.

До края на декември в нея са извършени задълбочени генетични анализи на 1377 проби, в 25 от които е открит новият вариант. Той се базира на генетичния фон на варианта Делта, като съдържа и генетични мутации на Омикрон, затова е наречен от учените Делтакрон /Deltacron/. По-често се среща при хоспитализирани с коронавирус пациенти.

Резултатите са част от епидемиологично проучване за откриване на варианти на коронавируса в Кипър, провеждано от Министерството на здравеопазването в сътрудничество с Университета на Кипър и биотехнологична компания.

Министърът на здравеопазването Михалис Хаджипанделас приветства днес научното откритие на кипърските учени, което според него поставя Кипър на картата на света по здравни проблеми.

Новият вариант не е повод за притеснение, тъй като е комбинация от две мутации, които вече съществуват в страната, подчерта министърът.

Два дни след съобщението за Делтакрон учени поставиха под съмнение съществуването на такъв вариант и предположиха, че кипърският резултат е плод на грешка:

Учени: Делтакрон не съществува, най-вероятно е лабораторна грешка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

JohnyX36775223

10.01 2022 в 19:14

Сега пък Делтакрон. Айде стига с вашите Глупости!

11024

1

Комита

08.01 2022 в 18:12

Кибертрон! Ай стига сте писали глупости и спрете да ми триете коментарите... :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!