Интерпол издирва трима от атентаторите на Алексей Петров

Юлиан Христов Последна промяна на 03 февруари 2016 в 12:01 4744 8

Интерпол издирва трима от атентаторите на Алексей Петров

Трима души, обвинени за атентата срещу Алексей Петров, са обявени за издирване от Интерпол. Това съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов

Общо четирима са обвинените за атентата, един от тях е в ареста с мярка за неотклонение, наложена от Софийския градски съд (СГС). Прокуратурата разполага с техни снимки и ДНК. И четиримата са украински граждани. Двама от тях са преминали сериозна военна подготовка. "Тези хора са изключително опасни. Те са едни ходещи оръжия", коментира Сарафов.

Разследващите засега отказват да споделят какъв е мотивът за атентата. „Това, че не съобщаваме за мотива към момента, не означава, че не сме се ориентирали какъв е той. Може би има причина да не коментираме мотива“, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

В ареста е Роман Логвиненко, който е организатор и поръчител на атентата. Останалите са Артьом Темпинский, който е помагач и Максим Чорний и Йевен Балков - физическите извършители на стрелбата. За двама от последните се знае със сигурност, че са напуснали страната. Сега те се издирват с червена бюлетина в 189 държави.

Двете РПГ, с които е стреляно, са произведени в България. Те обаче са били поръчка за съветската армия, изнесени са от страната и впоследствие са внесени от извършителите. 

Четиримата са обвинени за това, че от неустановена дата през пролетта на 2014 година до 29 октомври 2015 година в София са направили опит да умъртвят Алексей Петров и бодигарда му Стефан Борисов. Деянието е предумишлено.

Алексей Петров е оцелял изключително и само заради късмет, коментира Сарафов. По думите му, ъгълът, под който снарядът е ударил бронирания „Мерцедес“, е отклонил взрива.

Обвиняемите са проучвали жертвата в период на година и половина, като са установили навиците на Петров, начина на предвижване, охраната, установили са и всички особености не терена на покушението. Те се преобличали като клошари, а в деня на атентата били облечени и с военно камуфлажно облекло.

„Аз лично не съм срещал по-перфектно и професионално отношение към задачата, която са си поставили, а именно умъртвяване на жертвата“, коментира Борислав Сарафов.

По думите му такова престъпление, извършено с такава подготовка, не е разкривано „в течение на най-новата ни история, въпреки че подобни покушения е имало и преди“.

Кръгът обвиняеми може и да бъде разширен, тъй като разследването продължава. Тези, които не са налични, можем да ги съдим задочно, каза Сарафов. Прокуратурата има данни за това, че двама от заподозрените са бивши военни. Роман Логвиненко е имал бизнес в България, имал е регистрация в Пловдив и българско ЕГН. Тук е изкупувал стара земеделска техника, която изнасял за Украйна.

Този екип е създаден за тази поръчка и на сметката им няма данни да има други подобни деяния.

Йевен Балков (Yevhen Balkov) - помагач. Дал съвети и разяснения, участвал в следенето с л.а. Ситроен Саксо. Украински гражданин, роден на 12.06.1986 г., документ за пребиваване в България – виза № 0080…., издадена в Кралство Испания. Напуснал страната на 21.10.2015 г. в 16.04 ч. през ГКПП-Дуранкулак.

Максим Чорний (Maksim Chorniy) - извършител. Украински гражданин, роден на 02.08.1985 г., документ за пребиваване в България – виза № 0017…, издадена в посолството на България в гр.Киев /Украйна/. Напуснал страната на 01.11.2015 г. в 17.14ч. през ГКПП-Капитан Андреево.

Роман Логвиненко (Roman Lohvynenko) - подбудител и помагач Украински гражданин, роден на 01.11.1968 г., с бълг. ЕГН-681107…, ЛНЧ-…., адресно регистриран в гр.Пловдив. Задържан на 30 срещу 31.01.2016 г. на ГКПП-Дунав мост при влизане в страната.

Артьом Темпинский (Artem Tempinskiy) - извършител. Украински гражданин, роден на 15.07.1985г., документ за пребиваване в България – виза № 00577…, издадена в Република Полша. Последно влизане в страната на 13.09.2015 г. през ГКПП Аерогара София, като няма регистрирано излизане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 21:55

Последно влизане в страната на 13.09.2016г. през ГКПП Аерогара София, като няма регистрирано излизане.
Малко ще е трудно да влезе на 13.09.2016г. :))

03.02 2016 в 15:12

"Роман Лигвиненко е имал бизнес в България...Тук е изкупувал стара земеделска техника".

Еми то конфликтът на интереси с Трактора е очевАден.

03.02 2016 в 14:58

професионално, професионално...колко да е професионално!? "не съм срещал по-перфектно и професионално отношение към задачата" - > Ако беше перфектно целта щещше да е унищожена, пък тя даже не е наранена... Извод: Досега за.главния прокурор на България не е виждал професионална и перфектно извършена работа (най-вероятно по принцип не е виждал такава, а и той не я върши така).

Ми да си ходи зам.главния прокурор като не може да си върши работата!

03.02 2016 в 14:01

Призракът на комунизма все още витае из България, тази мръсна комунистическа система създаде индивиди като този "професор" пък и неуспелите му убийците също защото са от същата школа и сега трябва да живеем в създадената от тях извратена реалност.

03.02 2016 в 13:03

Двете РПГ, с които е стреляно, са произведени в България. Те обаче са били поръчка за съветската армия, ИЗНЕСЕНИ са от страната и впоследствие са ВНЕСЕНИ от извършителите.

ШЕНГЕН ЛИ? КОР ЗА ВАС! КОР!
Става ли ви ясно, какъв разграден двор е България при Филийко Свински?


Двама от тях са преминали сериозна военна подготовка. "Тези хора са изключително опасни. Те са едни ходещи оръжия", коментира Сарафов.


И тия изключително опасни и добре подготвени ходещи оръжия да не знаят, че има минимален отстой за стрелба с РПГ? И да пукат с него, все едно играят на фунийки пред блока?! Може, може... все пак са укростанци. Като ги гледам какви дивотии натвориха и продължават да творят в Донбас, като нищо! Подготвени са, не ще и дума!


Прокуратурата има данни за това, че двама от заподозрените са бивши военни. Роман Лигвиненко е имал бизнес в България, имал е регистрация в Пловдив и българско ЕГН.


Кой е дал българско гражданство на изключително опаснато ходещо оръжие?! Как се получава българско ЕГН и колко струва на пазара на черно?

03.02 2016 в 13:01

Баба каза че мотивът за атентата е рекет оъ страна на български научни среди.

03.02 2016 в 12:36

Цирка българска прокуратура с поредното представление.
Залавянето се дължи на единствения факт че опита за убийство на мафиот не успя. Ако беше успяло щяха да им намерят продупчените бомбета в изгорялата кола.
Гордост от "професионално свършената работа" струеше на потоци, приканвани от Сaрафоф даже за аплаузи, понеже никой не се сети.
Тея хора в европейска структура няма даже да бъдат чистачи.

03.02 2016 в 12:17

как така тази информация не е секретна, да не вземете да каже нещо поръчителя или за тиквоций велики - простака на републиката и КОЙ стои зад него, а?!