Нотариуса не е бил защитен свидетел

OFFNews 20 февруари 2024 в 19:45 2698 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че при проверка в повереното му ведомство е станало ясно, че убитият Мартин Божанов - Нотариуса не е бил защитен свидетел. 

"След проверката категорично мога да кажа, че не е установено той да е бил защитен свидетел и да е получавал охрана и защита", заяви пред БНТ той. 

Правосъдното министерство ще извърши проверка и за достъпа на Божанов до спецсъда и до спецпрокуратурата.

Славов е на мнение, че твърде дълго съдии, прокурори и следователи са били изнудвани, като някои от тях са участвали в тези мрежи на влияние. „На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална правова държава“, каза той. 

Случаят с Мартин Божанов, с „Осемте джуджета“ и други подобни преди това са една тежка диагноза. Проблемът е, че сме с тази тежка диагноза от дълго време, отговори той на въпрос кой и защо 20 години е бездействал по казуса „Нотариуса“. По думите на Славов ключово в момента е да има ориентиране към ефективност – с разследвания, обвинения, присъди.

Атанас Славов изтъкна, че с ясни факти трябва да бъде установено кой с кого е свързан и докъде стигат "пипалата" на тези "мрежи на влияние" и "мрежи за натиск". Съмнението остава и големият проблем е, че обществото като че ли вече губи вяра, че поредното усилие на институциите ще доведе до ефективен резултат, каза правосъдният министър.

Според него фактът, че в парламента е създадена комисия по казуса с „Нотариуса“, е важна стъпка, защото тя има широки правомощия. „Комисията много сериозно трябва да се занимае със събирането на доказателства, с изслушването на институциите, които имат някакви правомощия по този и по други подобни казуси“, посочи Славов.

Попитан имало ли е политически чадър върху клуба SS, той коментира, че за да има такава сериозна "мрежа", през толкова различни политически периоди, то трудно може да стане без някаква политическа протекция. Винаги е имало опити през всички тези години за някакво политическо влияние в съдебната система. За това една от целите на конституционните реформи беше да ограничим това влияние, каза още министър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!