Путин подписва анексията на окупираните украински територии, обяви Херсон и Запорожие за независими

Зеленски свиква извънредна среща на най-високо равнище в Украйна

OFFNews 30 септември 2022 в 07:15 4440 5

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин ще проведе днес церемония по подписването на анексирането на четирите окупирани украински области след референдумите, проведени под дулото на оръжие. Късно през нощта срещу петък държавният глава на РФ подписа два указа - за признаване на държавния суверенитет и независимостта на Херсонска и на Запорожка област. В указите се казва, че решенията се вземат "в съответствие с общо признатите принципи и норми на международното право, признавайки и подтвърждавайки принципа на равноправието и самоопределянето на народите, залегнал в устава на ООН" и "отчитайки волеизявлението на народа на референдума, състоял се на 27 септември."

В същото време украинският президент Володимир Зеленски свиква също за петък извънредна среща на най-високо равнище, на която ще бъдат взети "фундаментални решения" във връзка с руските планове за анексиране на четири украински региона, предаде Ройтерс.

На тъй наречените "референдуми" нямаше независим мониторинг, а изборните служители бяха заснети да обикалят от врата на врата, ескортирани от въоръжени войници. Руските държавни медии твърдяха, че използването на въоръжена охрана е с цел сигурност, но беше ясно, че то има ефекта на сплашване на жителите, коментира Би Би Си и цитира жена от Енергодар, принудена да участва, която казва: "Трябва да отговаряш устно, а войникът отбелязва отговора на листа и го пази".

Западът и Украйна определиха референдумите като фалшиви. България също изрази ясна позиция, като обяви, че няма да признае резултатите от тях. А те сочат, че над 98% от местното население иска да бъде откъснато от родната си Украйна и да се присъедини към Руската федерация. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков - който вчера анонсира провеждането на церемонията - жителите на Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка области са поискали това от Москва и тя изпълнява волята им.

На церемонията от 15 ч (московско и българско време) днес в зала "Свети Георги" в Кремъл Путин ще произнесе реч. Отделни споразумения ще бъдат подписани с двамата подкрепяни от Русия сепаратистки лидери от източната част на страната и с двамата назначени от Русия официални представители от южната част.

На Червения площад в Москва вече е изградена сцена с билбордове, обявяващи четирите региона за част от Русия, а за вечерта е планиран концерт.

Събитието напомня за анексирането на украинския Крим от Русия през 2014 г., което също бе извършено след дискредитиран референдум и бе възвестено с подписване в Кремъл, последвано от победна реч на президента в парламента. Тази първоначална анексия никога не е била призната от огромното мнозинство от международната общност, няма да бъде призната и тази. 

Както и в случая с Крим, двете камари на руския парламент ще ратифицират официално договорите за анексиране следващата седмица. Очаква се руският президент да направи обръщение към горната камара на парламента на 4 октомври, три дни преди 70-ия си рожден ден.

В коментар украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "псевдореферендумите" са безполезни и не променят реалността. "Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. А нашата реакция на признаването на резултатите от страна на Русия ще бъде много остра", каза той.

САЩ обявиха, че ще наложат санкции на Русия заради инсценираните референдуми, а държавите членки на ЕС, обмислят осми кръг от мерки, включително санкции срещу всички, участвали в гласуванията.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че хората в окупираните региони на Украйна са били извеждани от домовете и работните им места със заплахи, а понякога и под дулото на оръжие. "Това е обратното на свободни и честни избори. И това е обратното на мира, това е диктуван мир", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

30.09 2022 в 09:37

Еее, няма такива дебили!Хахаха!"всички граждани от мъжки пол, да се явят..."
Хахаха, за тия ми е беден речникът!
https://t.me/ButusovPlus/1173?single

10298

4

AntiZ

30.09 2022 в 09:29

Ох, не мога да не го споделя! Кацапско барбекю по украински:
https://t.me/volodymyrzolkin/4290

-1650

3

ob1

30.09 2022 в 09:07

Орките съвсем са изплискали легена.
Нищо, от високо се пада по-зле...

2550

2

alfakentavur

30.09 2022 в 07:53

Украйна като си ги отвоюва да проведе и тя "референдуми" и да обяви 98% искащи да си останат в нея. И да видим какво ще обясняват орките после :)

10298

1

AntiZ

30.09 2022 в 07:50

На кацапа хуйло, дните са му преброени!
 
X

Да помогнем на украинските деца!