Референдум под дулото на автомата: забраниха напускането на окупираните територии, плашат с уволнение

Украинските въоръжени сили продължават настъплението си в Херсонска област

OFFNews 24 септември 2022 в 13:22 13262 8

референдум

Снимка Ройтерс

референдум за присъединяване на окупираните украински територии към Русия

Днес е вторият ден на референдумите в окупираните украински територии. На местното население е забранено да напуска местонахождението си до приключване на четиридневното гласуване, съобщава Ройтерс, цитирайки украински служители. Те свидетелстват, че въоръжени са влизали в домовете да "призовават" за гласуване, имало е и заплахи с уволнение от работа при отказ.

Провинциите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие на изток и югоизток, представляват около 15% от територията на Украйна, гласуването в тях, според предварително обявеният план на Русия, трябва да протече от петък до вторник.

„Днес най-доброто нещо за хората от Херсон би било да не отварят вратите си“, коментира Юрий Соболевски, смененият първи заместник-председател на съвета на област Херсон.

Сергей Гайдай, губернатор на Луганск, съобщи, че в град Старобилск на населението е забранено да напуска и хората са били принудени да излязат от домовете си, за да гласуват.

В град Биловодск директор на компания е заявил на служителите си, че гласуването е задължително и всеки, който откаже да участва, ще бъде уволнен и имената му ще бъдат дадени на службите за сигурност, пише Ройтерс. От агенцията уточняват, че за момента не могат да проверят съобщенията за принуда.

По данни на ТАСС в Донецка област избирателната активност в петък е била 23,6%. Над 20,5% от избирателите с право на глас в Запорожка област, 15% са гласувалите в Херсонска област през вчерашния ден, съобщи руската информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на служители от избирателните секции.

„Активност е достатъчна за първия ден от гласуването“, коментира председателят на назначената от Русия избирателна комисия в Херсон Марина Захарова, цитирана от ТАСС.

Избирателни секции са създадени и в Москва за жителите на тези региони, които сега живеят в Русия. Привърженици на Кремъл се събраха на митинги в Москва и Санкт Петербург в подкрепа на референдумите и "специалната операция", съобщава Ройтерс.

Гласуването за присъединяване към Русия беше организирано набързо, след като Украйна си върна големи части от североизтока в контранастъпление по-рано този месец.

Междувременно украинските войски продължават настъплението си в покрай реките Северски Донец в Донбас и Ингулец в Херсонска област, въпреки опитите на руската армия да ги спре като взриви шлюзовете по горните течения на тези реки.

Това се констатира в днешната сводка на британското военно разузнаване, разпространена от министерството на отбраната в Лондон, предаде Ройтерс.

Бентът край селището Печенеги в Харковска област е бил ударен с балистични ракети или друго подобно оръжие на 21 и 22 септември. Язовир край Кривой Рог в Централна Украйна е бил повреден седмица по-рано.

Целта е била да се предизвика прииждане на реките при бродовете и мостовете, използвани от украинските войски. Но и в двата случая ударите са били нанесени относително далеч от районите на активни бойни действия и едва ли са предизвикали сериозни затруднения за украинските операции, твърдят британските военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

920

8

Коментатор

24.09 2022 в 19:34

Кремълската шайка винаги са били големи езиковеди - окупацията била освобождение, насилственото анексиране било всенародно допитване/референдум. Директно се спускат опорките на троловете да пеят в хор

2099

6

Mateevk

24.09 2022 в 18:38

Нека да не преувеличаваме все пак. На някои места, за удобство и улеснение на гласуващите, просто питат как гласуваш и си отбелязват. Ако случайно все пак някой се поинтересува какво би станало, ако гласува против, му казват - нищо. И правилно, защото просто този глас няма да се брои, ако надвиши предварително определения процент на гласували против, който май се очертава да бъде от порядъка на 5% до 15%. Направо им завиждам на руснаците къде само са стигнали в опростяването на някои напълно излишни формалности, като тайно гласуване и други такива дивотии. Но той Путин още навремето им даде добър пример с президентските мандати, които за него се оказаха само една досадна формалност, която той непринудено заобиколи чрез рокадата с Медведев. Както си има особености на руски национален риболов, така си има особености и на руските демократични практики.

10298

5

AntiZ

24.09 2022 в 17:43

Видео как се случва това руско животно, т.н. референдум. Две говеда с калашници и две свинки между тях. Интересно е на колко апартамента блъскаха вратите и на колко успяха да си пробутат говната:
https://t.me/c/1400569744/27578

-1200

4

путин хуйло

24.09 2022 в 14:39

Стига простотии! Незабавно дайте на героична Украйна авиация, далекобойни ракети, ПВО и ядрено оръжие!

-1200

3

путин хуйло

24.09 2022 в 14:38

На 5 декември 1994 г. в Будапеща Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписват Меморандум чрез който на Украйна се дават гаранции за суверинитета и териториалната ѝ цялост срещу отказ от притежание на ядренно оръжие. Единият "гарант" окупира занчителни територии от Украйна и се опитва да я унищожи като дърцжава. Другите две страни незабавно трябва да започнат да изпълняват задълженията си на гаранти или на Украйна да и бъде възтановен ядреният потенциал на Украйна!

345

2

Джендо Джедев

24.09 2022 в 14:26

Свободата на "освободителите"... Това чака всички на всяко място, до което се докопат тия орки. Да си знаете!

2099

1

Mateevk

24.09 2022 в 14:07

Е, стига толкова де - 5 дни х 23,6% или 20,5% прави повече от 100%. Може някой да се усъмни, ама едва ли на фона на всенародното ликуване от предстоящата изборна победа. Може някой ликуващ по погрешка да е гласувал 2-3 пъти. Случват се такива работи, но това не може да затъмни празника и светлото бъдеще.