Радев втвърди тона срещу Кремъл: Заклейми руската агресия и абсурдните референдуми

Недопустимо е отново да се разиграва ядрената карта, предупреди президентът

OFFNews 23 септември 2022 в 18:21 9348 9

Срещата на Дондуков 2

Снимка БГНЕС

Срещата на Дондуков 2

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва "ядрената карта".

Това заяви президентът Румен Радев след края на консултативната среща на "Дондуков" 2 със служебния премиер Гълъб Донев, министри и представители на службите, които обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук, в тази зала, заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията, каза Радев.

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае, заяви още Радев.

Като отговорен член на Европейския съюз, България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза. Но Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет и конкурентоспособност, каза президентът.

Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море. А всичко това взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социална криза, заяви Радев.

Той акцентира, че за България е критично важно "да има парламент и устойчиво редовно правителство".

Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство да вземат тежки, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт. Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите, така че да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как новият парламент и редовното правителство ще преведат българите през тежката криза особено най-уязвимите социални групи, призова президентът.

Радев постави и следните въпроси:

"Сега е моментът да разберем ще продължат ли усилията за диверсификация на всички възможни източници и маршрути и чрез продължаване на започнатите от служебното правителство прозрачни и открити търгове за доставка на тези суровини; Ще продължи ли целенасочената политика към производителите и търговците на горива за намаляване на цената? Какви ще бъдат решенията, когато се въведе в сила ембаргото върху нефта и с какви средства ще ги постигаме?

Кога и как ще се приемат най-сетне необходимите нормативни промени, които да дадат свобода и предсказуемост на българския бизнес и инвестиции?

Кога и как най-сетне ще имаме енергийна стратегия, която да даде предвидимост и солидна основа за българския бизнес?

Кога най-сетне ще имаме проектна готовност за привличане на стратегически инвеститори?

Ще продължат ли усилията на служебното правителство за възстановяването на строителството на автомагистралите „Хемус“, „Струма“ и другите основни пътни артерии, но при стриктно спазване на законодателството и нормативните разпоредби в строителство?

Кога и с какви механизми образованието ще стане стратегически национален приоритет, който заедно с инвестиции в науката и иновациите да ни води към устойчив, догонващ икономически ръст, който да е гаранция за стандарт и качество на живот? Как ще защитим в учебниците нашата история, език и литература? Как ще се борим срещу тютюнопушенето, алкохола, наркотиците и обездвижването сред младите хора, където сме заели едни от първите места в Европа?

Как ще подходим към един от най-важните проблеми пред нашето общество – дълбоката демографска криза?

Ще подкрепи ли следващият парламент със свои решения приетата от служебното правителство програма за приоритетните проекти за модернизацията на Българската армия, които да водят към укрепване на нашия национален отбранителен капацитет и повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците? Ще допуснем ли България да загуби способности и национално достойнство и да не може да охранява собственото си въздушно пространство в интегрираната система за ПВО в Алианса?

Ще продължат ли усилията и предприетите мерки за опазване на българската граница – външна граница и на ЕС, и за приемането ни най-сетне в Шенген?

Ще продължат ли усилията да минимизираме риска България да остане в периферията на Европа?

Какви ще са параметрите на дългоочакваната правосъдна реформа, така че да се укрепи държавността, да се утвърди върховенството на правото, да се повиши отчетността и отговорността на главния прокурор, за да има реална борба с корупцията и престъпността?"

Нека чуем ясни отговори по тези въпроси, преди гражданите да са дали своя глас и да започнат преговори и договорки за съставяне на коалиция, без да са ясни предварително поетите ангажименти, призова Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

9

Constanza

24.09 2022 в 07:25

Пеевски пък кога е изживявал катарзис?

2073

8

Johnny B Goode

23.09 2022 в 21:57

Да не вземе да изживее катарзис като Пеевски едно време.

1000

7

PaulPierce

23.09 2022 в 20:39

Последно заклеймява руската агресия или иска да купува газ от тях? Крим руски ли беше, там признава ли референдума или заклеймява? Мишкар абсолютен!

12073

6

IvanofRumen

23.09 2022 в 20:12

Двуличник! В зависимост от момента е и мнението на (п)реZидента. Същият като тиквун.

22547

5

dolivo

23.09 2022 в 19:51

нямаш избор, фурнаджийска лопата, хамелеон

10298

4

AntiZ

23.09 2022 в 19:28

Когато кратуната ти е пълна със сърпове и чукове, когато някакъв треторазряден пенсиониран руски генерал те бута да ставаш президент на натовска страна, и когато най-простия електорат на света те избере за такъв, се получава това недоразумение, така наречения реZидент. Сега очакваме банкянския простак да се върне на бял кон пак от този тъп електорат, подкрепян от стройна редица путинофили. Честито, мили мои приятели във форума на оффнюз! Ще пием по една студена вода накрая.

1220

3

хr4

23.09 2022 в 19:05

Е вие нещо различно ли очаквахте от предател?!
"Ние сме против войната, ама искаме да се гушкаме с руснята".
Те да ни гушкат, де...

925

2

ешо

23.09 2022 в 18:46

ееееее тоя се показа най на края

6386

1

Zlatko

23.09 2022 в 18:45

Освен, че осъди референдумите и агресията, останалото беше да плаши и да обяснява, какво би ни се случило, ако…..
Нищо позитивно от тоя чорап.