Протести в защита на Желяз Андреев в София и Добрич днес

OFFNews 12 април 2018 в 06:43 2621 0

Желяз Андреев

Протести в защита на Желяз Андреев са планирани днес в София и Добрич.

29-годишният българин, чието екстрадиране иска САЩ, бе задържан от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Арестът бе заради разследване във Флорида срещу 11 обвиняеми в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Желяз Андреев, който вчера бе пуснат от ареста, е сред тях заради работата му в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност.

Приятелката му Милена Здравкова казва, че двамата се познават от 2013 г., когато работили заедно в центъра.

"Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел „Продажби”, разказва младата жена пред bTV. Желяз бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии.

Фирмата, за която работели, била регистрирана в София със седалище в Маями.

"Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони", казва Здравкова.

Протестите ще се проведат пред Съдебната палата в София и Добрич.

Столичният протест започва в 18 ч.

"Ще се съберем пред Съдебната палата в София, за да попречим на това един невинен човек да бъде екстрадиран в САЩ по абсурдни обвинения, само защото си е изпълнявал работните задължения. Нека се обединим и подкрепим Желяз и справедливостта!", се казва в призива за протеста под надслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!" във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков