Българските ВВС тренират съвместно с полската бойна авиация

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 10:21 3462 0

Българските ВВС тренират съвместно с полската бойна авиация

Снимка Огнян Стефанов/ВВС

На летище Граф Игнатиево днес стартира двустранна българо-полска летателна тренировка, която ще продължи до 7 октомври 2015 г., съобщиха от пресцентъра на ВВС.

Българските ВВС участват с изтребители МиГ-29 и МиГ-21 и военно-транспортен самолет С-27J Spartan.

Военновъздушните сили на Полша участват с модернизираните си МиГ-29М/УБМ и транспортните самолети С-295 Casa и С-130Е Hercules. Пребазирането и развръщането на техните сили и средства, както и детайлното планиране на тренировката е предвидено за днес и утре.

Самите полети ще се провеждат от 30 септември до 7 октомври 2015 г. Задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни въздушни операции, съвместни тренировъчни мисии по охрана на въздушното пространство. В програмата е заложена и размяна на екипажи за обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани в авиацията на двете страни.

Целта на участието на българските ВВС е постигане на по-висока оперативна съвместимост при участие в операции под егидата на НАТО и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.

Българо-полската тренировка е в изпълнение на споразумение между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Неин ръководител е бригаден генерал Иван Лалов – командир на 3-а авиобаза Граф Игнатиево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови