Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Огнена седмица на Шабла (галерия)

OFFNews 28 август 2015 в 11:42 7099 6

Снимка Боян Георгиев

В продължение на една седмица в периода от 24-ти до 28-ми август на полигона на Военновъздушните сили Шабла се разрази огнена стихия. Разчети от зенитно-ракетни войски с комплекси ,,Куб“, ,,Нева“ и С-300, от Сухопътни войски с установки ,,Оса“, ,,Точка“ и зенитни оръдия, както и Военноморските сили с наземни комплекси, проведоха реални стрелби по морски и въздушни цели.

Авиацията беше представена от МиГ-29, Су-25, L-39 и Ми-17. Изтребителите, които излитаха от авиобаза Граф Игнатиево, стреляха по парашутни и радиоуправляеми мишени. Другата част от авиацията беше базирана на летище Балчик и ,,работеше“ по морски цели с неуправляеми снаряди и бордни оръдия.

За първи път в България беше проведена експериментална стрелба с оръдейното въоръжение на изтребител по радиоуправляема мишена, движеща се на пределно малка за самолета скорост. Експериментът се оказа успешен, след като капитан Славов с МиГ-29 успешно унищожи мишената с бордното оръдие след само два откоса. И друго начинание на командването на ВВС доказа своята правота. Младите пилоти започнали през миналата година курс за пълна подготовка на L-39, сега стреляха по морски мишени и след техните заходи не останаха цели за ,,специалистите‘‘ от авиобаза Безмер.
В учението участваха и 60 военнослужещи от Словашката Република, които извършиха пускове със зенитни ракети от комплекса С-300.

Стрелбите бяха ръководени от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. Резултатите тепърва ще се анализират, но по мнение на присъстващите резултатите ще бъдат оценени като отлични, след като неунищожените цели бяха единици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews