Учение на ВВС край Шабла (снимки)

OFFNews 07 юни 2015 в 14:31 8039 0

Учение на ВВС край Шабла (снимки)

На 4 юни Военновъздушните сили взеха участие в експериментални стрелби по морска цел край Шабла.

Тази седмица ВВС взеха участие в морската подготовка на пилотите от авиобази Безмер, Крумово и Долна Митрополия и в тактическото учение „Черно море-2015”.

Подобни стрелби не са провеждани повече от седем години. Тези, освен подновяващи стара традиция, са и първи по рода си за нашата авиация, съобщават от пресцентъра на ВВС. На тях се изпробваха специално проектирани и изработени във ВВС експериментални мишени.

В миналото за стрелби по морска цел се е използвал стар, потънал в морето кораб в акваторията на полигон Крапец. Тази година екипи от полигоните Шабла и Елена сами изработиха по 2 броя напълно нови, обемни мишени, които са с различни характеристики. Една от целите на тези стрелби бе да се провери поведението и удачността на тези мишени – техните размери, видимост и плавучест.

Началото на стрелбите започнаха с два бойни Су-25. Пилотирани от майор Люцканчев и майор Милков, самолетите излитаха от летище Балчик и се отправяха към мишените, разположени в боен курс 20 градуса, на дистанция от по 10 метра една от друга. Всеки от летците изпълни по 4 захода, като стреля последователно с НУРС-ове и авиационни оръдия по предварително зададена цел. Минималната височина за изпълнение на стрелбите беше 200 метра.

Участие взеха и бойни хеликоптери от авиобаза Крумово. Подполковник Ангелов, майор Йорданов и майор Тафков с инструктор ген.-майор Златев пилотираха последователно вертолета Ми-17, като всеки направи по 3 захода. Общо бяха изстреляни 48 НУРС-а, а ст.сержант Филипов и капитан Александров изстреляха 400 патрона с картечницата на борда на хеликоптера. Ми-17 изпълняваше стрелбите на минимална височина над море 50 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews