Няма да има наказани за откраднатите подписи

Нели Чолашка Последна промяна на 16 април 2014 в 17:41 4031 7

Александър Андреев и Камелия Нейкова.

Партиите няма да бъдат наказани за използването на ЕГН-та и имена в подписките за регистрация за евроизборите, стана ясно от брифинга на Централната избирателна комисия.

По повод скандала със стотиците сигнали за откраднати подписи, след като ЦИК пусна в сайта си онлайн регистър, в който избирателите да проверят дали и за кого е използван подписа им представители на ЦИК се срещнаха днес с експерти от Комисията за защита на личните данни и прокурори.

От избирателната комисия признаха, че по закон нямат право да отнемат регистрация на партии за изборите, на които вече е дадена такава на база 2500 проверени от ГРАО легитимни подписа (проверява се дали трите имена съответстват на ЕГН-то).

Не може да се търси и наказателна отговорност от политическите формации, защото наказателната отговорност е само лична и не може да се търси от юридически лица, напомни Александър Андреев, един от говорителите на ЦИК.

Най-много партиите да бъдат наказани като оператори с лични данни с глоба от 10 хил. до 100 хил. лв., ако се докаже вина.

По Наказателния кодекс могат да бъдат съдени само физическите лица, които са събирали подписите, но вината се доказва много трудно - с графологическа експертиза и трябва да се докаже, че е умишлено вписано нечие име, а не е вписано от злонамерен човек (тези, които събират подписи, нямат право да искат личната карта за справка).

Камелия Нейкова, също говорител на ЦИК, отчете, че до момента в комисията са постъпили 250 жалби от граждани, на които са изполвани подписите без тяхно разрешение.

1/3 от тези жалби са без имена и подписи и няма да бъдат препратени до Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

Нейкова предупреди, че ЦИК ще препраща само жалбите, "попълнени по надлежния ред" - трите имена и адрес, ако сигналът е изпратен с e-mail, трябва да има имена и електронен подпис.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2014 в 00:33

След 3 години пак за БСП да гласувате гяури прости и да обвинявате Бойко за всичко!

16.04 2014 в 22:26

Четири мнения и всички с положителни оценки. Липсва даже едно минусче. Какъв е извода? Статистически погледнато, 99% от хората са на едно мнение.

16.04 2014 в 21:24

"попълнени по надлежния ред" - трите имена и адрес, ако сигналът е изпратен с e-mail, трябва да има имена и електронен подпис"
Електронен подпис?!?!? Нямат право по закон?!?!?!
Ако някой се е чудел защо беше лютата борба с назначенията в ЦИК - ето го и отговора.

16.04 2014 в 19:06

Хайде да се разберем, откраднати са ЕГН-та, а подписите са фалшифицирани ! Това няма ли го в НК ?

16.04 2014 в 18:55

Вече открито се подиграват в очите на раята.
Ама си го заслужава.

16.04 2014 в 18:07

Каква изненада.

16.04 2014 в 17:58

Държавата на абсурдите! Повръща ми се. А какво си мисля за майките на "читавите" ни "журналисти", от които един не се намери да изрецитира злоупотребилите. Защо предизборно да се разваля имиджа на тези чудесни инвеститори?!