МВР мълчи за конфискацията на автомобили, политици били говорили вече

Рени Петрова 04 септември 2023 в 15:09 1955 1

МВР

Снимка mvr.bg

Министерството на вътрешните работи

От близо месец Министерството на вътрешните работи има право да конфискува автомобили на водачи с положителен резултат за употреба на алкохол и наркотици. Пробойните в промените в Наказателния кодекс бяха коментирани от редица юристи, а лекар дори обясни колко сериозен е проблемът не само с отнемането, но и с тестовете, които се използват от полицаите

Заради недостатъчното разяснение в обществото от страна на ведомството, конфискуващо автомобилите, OFFNеws изпрати въпроси до МВР преди почти месец - на 9 август. Оттогава обаче отговор няма. 

На въпрос кога да ще получим такъв, от пресцентъра ни бе отговорено, че въпросите са разпределени, но "най-вероятно е преценено, че няма нужда да се отговаря, защото всичко е записано в закона".

От пресцентъра се "заеха" да обясняват въпрос по въпрос защо няма отговор на запитването, като даваха различни отговори - "вече е коментирано, разписано е в закона, няма такава информация или просто - че МВР не е единствената отговорна институция". 

Въпросите, които изпратихме, бяха 9, а на повечето от тях впоследствие дадоха отговор юристи.

Силвия Петкова - адвокат от Софийската адвокатска колегия, специализира в правната защита и
съдействие, и процесуалното представителство в сферата на наказателното право и наказателноправните аспекти на правата на човека, разясни при кои случаи следва отнемане на автомобила.

За какъв период е отнемането на автомобили остава неясно - дали до влизане в сила на присъда, или до излизане на кръвните проби, ако шофьорът е дал такива. 

Стана ясно, че отнетите автомобили ще бъдат съхранявани на  паркинги, собственост на МВР.

"По отношение на въпроса къде ще бъдат съхранявани – на паркинги, собственост на МВР, където има охрана. А в момента уговаряме и допълнителни места, където също ще бъдат под охрана, така че към настоящия момент няма да има проблеми в този аспект. По отношение на репатрирането на автомобили – има си възможности както чрез общински репатриращи автомобили, така и чрез частни фирми, на които се заплащат разноски, които съответно минават като разноски по досъдебното производство".

Този коментар, будещ повече въпроси, отколкото отговори, даде вече бившият шеф на полицията в Бургас Калоян Калоянов. Например колко от паркингите на МВР няма охрана, кога се репатрират автомобили чрез общински и кога - чрез частни фирми. Какво налага различния подход и т.н.

МВР не отговори и на въпроса кога ще се извършва конфискация – на място, при установяване на водач с положителен резултат или след влязла в сила присъда. Според адвокат Петкова единствено съдът има право да отнема в полза на държавата.

Няма отговор и дали, когато шофьорът поиска кръвен тест, след положителен полеви, отнемане се извърша. Повечето кръвни проби се бавят с месеци, а причината е, че сертифицираните лаборатории в страната са само три. 

Министерството не отговори и събира ли информация за процента на грешките при тестването на шофьорите. През октомври 2022 г. стартира акция за тестване на служители на МВР. Тогава от синдикалната федерация на работещите във ведомството обясниха, че много от резултатите са фалшиво положителни. Това не спря вътрешното министерство да тества шофьорите със същите тестове, но за резултатът от акцията така и не се разбра.

Сега от МВР не отговарят и колко от тогава тестваните служители са дали положителен резултат за употреба на алкохол или наркотици. 

Междувременно ще изпратим въпросите, но по Закона за достъп до обществена информация, като се надяваме, че този път Министерството на вътрешните работи ще отговори на тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика