Биолози наблюдават бял щъркел, останал без партньор

OFFNews 19 април 2024 в 13:52 7077 0

Белият щъркел

Снимка Димитър Градинаров/РИОСВ-Хасково

Белият щъркел

Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите - Хасково наблюдават останал без партньор бял щъркел в хасковското село Гарманово по време на две проверки на място, съобщиха от екоинспекцията.

Щъркелът, който е сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

След публикация за съдбата на щъркела в социалните мрежи, десетки хора изявиха готовност за оказване на помощ. Мъжкият щъркел от двойката е бил отровен, твърдят потребители, подали сигнала.

РИОСВ – Хасково обаче напомня, че всяка човешка намеса на този етап може да го накара да напусне гнездото. Щъркелът има силни инстинкти като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях.

Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб.

В близост до гнездото има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор.

През миналия месец март на "зеления телефон" на РИОСВ-Хасково са получени общо пет сигнала за бедстващи птици, показва справка в сайта на институцията. Повечето от тях са били изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Белият щъркел издържа дълго без храна. По време на прелет птиците от този вид изминават хиляди километри, без да се хранят или си осигуряват малки количества, когато спират за почивка. А при недостиг на храна знаят как да пестят енергия и сили. Така и мътещият бял щъркел в село Гарваново в състояние на покой изразходва малко енергия и не са му необходими големи количества храна.

Когато искаме да помагаме на птиците трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме със специалисти с необходимите познания и опит. Според Закона за биологичното разнообразие за видове в Приложение 3, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас, припомнят от РИОСВ-Хасково. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки