Пентагонът ''ще побърза'' да изпрати на Украйна ракети ''Пейтриът'' за 6 милиарда долара

OFFNews 27 април 2024 в 17:22 3070 3

MIM-104 Patriot е зенитно-ракетна система (ЗРК), основната от този вид, използвана от армията на САЩ

Снимка Getty images

MIM-104 Patriot е зенитно-ракетна система (ЗРК), основната от този вид, използвана от армията на САЩ

Пентагонът заяви, че ще "побърза" да изпрати на Украйна ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и артилерийски боеприпаси като част от новия пакет за военна помощ, предава Би Би Си.

Въпреки това системи "Пейтриът" за изстрелване на ракетите няма да бъдат изпратени, заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че "Пейтриът" са необходими "спешно", за да се посрещне нарастващата руска въздушна заплаха и "могат и трябва да спасяват много животи точно сега".

В събота Украйна заяви, че Русия е извършила поредната масирана въздушна атака.

Властите в Харков съобщиха, че една болница е била частично разрушена. Атакувани са енергийни съоръжения в три региона, съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко.

Русия е атакувала с крилати ракети, зенитно-ракетни комплекси С-300 и балистични ракети "Искандер", заяви Украйна, като добави, че 21 са свалени с помощта на самолети, системи за противовъздушна отбрана и заглушаване.

Украйна твърди, че е поразила две руски петролни рафинерии от другата страна на границата. На кадри от едната в руския регион Краснодар изглежда, че е предизвикана голяма експлозия, въпреки че местните власти отричат значителни щети.

В събота руските власти заявиха, че са свалили около 68 украински безпилотни самолета над руска територия.

В петък г-н Остин заяви на пресконференция, че САЩ поемат ангажимент за най-големия си пакет от мерки за подпомагане на сигурността до момента и "незабавно ще предприемат действия" за доставяне на доставките в Украйна.

По думите му за тази цел САЩ използват 6 млрд. долара (4,8 млрд. паунда). Източник потвърди пред Би Би Си, че тези 6 млрд. долара са част от пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, подписан от президента на САЩ Джо Байдън в сряда, който включва и 1 млрд. долара по-неотложна помощ.

Помощта ще включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, системи за борба с дронове и артилерийски боеприпаси, но не и ракетни системи "Пейтриът".

"Те [украинците] се нуждаят не само от "Пейтриът", но и от други видове системи и прехващачи", каза г-н Остин. "Бих предупредил всички ни да не превръщаме "Пейтриът" в сребърен куршум."

Г-н Остин добави, че е уверен, че скоро на Киев ще бъдат предоставени още ракетни системи. По думите му се водят разговори с европейски партньори за предоставяне на допълнителни възможности.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун заяви, че помощта трябва да премахне необходимостта украинците да разпределят снарядите на фронтовата линия.

Част от последното финансиране ще бъде насочено и към изграждането на собствена отбранителна промишленост на Украйна, за да може тя да започне да произвежда повече от боеприпасите, от които отчаяно се нуждае.

Г-н Остин заяви, че Русия вече е увеличила вътрешното си производство на артилерийски боеприпаси и други оръжия, както и че е подкрепена от доставки от Иран и Северна Корея.

"Разберете какъв е залогът за Украйна, за Европа и за Съединените щати", каза той. "Ако Путин надделее в Украйна - Европа ще бъде изправена пред заплаха за сигурността, каквато не е виждала от цял живот. Русия няма да се спре в Украйна."

Запитан дали американската помощ ще защити украинските сили, г-н Остин заяви, че ангажиментът е "материален, реален и съществен", макар и "не мигновен".

"Ще отнеме известно време, за да бъде доставена там и разпределена. Украинците успяха да удържат - с тези възможности те могат да се справят много по-добре".

Думите на министъра на отбраната дойдоха в момент, когато в петък Украйна предупреди, че Русия засилва атаките срещу нейните железници.

Източник от украинските служби за сигурност заяви пред информационна агенция АФП, че Москва иска да повреди украинската железопътна инфраструктура, за да "парализира доставките и движението на военни товари".

Украйна разполага само с няколко "Пейтриътс", които допълват други западни системи за противоракетна отбрана и съществуващите запаси от ракети земя-въздух (ЗРК) от съветската епоха, като например S-300.

"Пейтриът" са най-ефективните и скъпи системи за противовъздушна отбрана, с които разполага Украйна. Всяка батарея "Пейтриът" струва около 1 млрд. долара (800 млн. паунда), а всяка ракета - близо 4 млн. долара.

Германия вече е обещала допълнителна система "Пейтриът" - и нейните министри на отбраната и външните работи призоваха европейските си колеги по-рано този месец да реагират спешно.

Гърция разполага със запаси от ракети "Пейтриът" и С-300, но заяви, че не може да се лиши от нито една от тях.

"Обяснихме защо не можем да го направим", заяви гръцкият министър-председател Кириос Мицотакис пред телевизия Skai. По думите му противовъздушната отбрана на страната му е "критична система за защита на гръцкото въздушно пространство".

Според съобщенията Испания ще достави някои ракети "Пейтриът", но не и пълна система.

През последните месеци Киев засили призивите си за помощ от Запада, тъй като запасите му от боеприпаси са изчерпани, а Русия непрекъснато печели.

Украински официални лица обвиняват забавянето на военната помощ от САЩ и други западни съюзници за загубата на човешки живот и територия.

*Статията преведе Искра Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

27.04 2024 в 21:12

"Бих предупредил всички ни да не превръщаме "Пейтриът" в сребърен куршум."

Що- то точно сребърен куршум ни трябва- за вампири и върколаци, каквито са рашките!
(ジ) ✊

2099

2

Mateevk

27.04 2024 в 19:19

Така няма да стане и ще ни излезе през носа накрая!

135

1

Far Rider

27.04 2024 в 17:33

Спешната им помощ на САЩ, НАТО и ЕС се вижда ясно. От 1 милион снаряди са доставени вдва 300 000! Нито един самолет! Нито ракети със среден и голям обсег на действие. Току-виж Путин се разсърдил.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков