От днес отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори

През октомври МВР се сети, че тестовете не са наред, след като резултати на полицаи се оказваха положителни

OFFNews 09 август 2023 в 11:52 11702 3

Снимка mvr.bg

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила от днес. Ще бъде доказвана собствеността на автомобила. При хванат пиян или дрогиран шофьор, автомобилът ще бъде отнеман. 

"Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг ", заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас, цитирана от БНТ.

Комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас, обясни, че автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана.

По думите му се уговарят и допълнителни места.

"Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас", допълни той.

Новата алинея 5 към чл. 343б посочва при кои случаи ще се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия, заяви пред Нова ТВ, че става въпрос за "отнемане", а не "конфискуване", като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда.

Че има проблем с тестовете за наркотици, се разбра, едва когато резултати на полицаи се оказваха положителни

През октомври 2022 г. започна акция за проверката на полицаите за употреба на алкохол и наркотици. 

Тогава стана ясно, че има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат. Кръвните проби за доказване на това обаче излизат месеци след проверката, понякога и до една година след това.

На въпрос от OFFNews за процента на грешки при използваните тестове МВР не даде отговор: информацията не се обработва по поисканите критерии, отвърнаха оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

09.08 2023 в 18:44

не е добре уредено това

мирише

4000

2

Zer0C001

09.08 2023 в 12:21

"пропуснатите ползи, че съм без кола, кой поема" - никой , 300 лева обезщетение ако спечелиш делото ( колкото са разноските за адвокат ), има вече прецеденти

14469

1

случайно прочетох

09.08 2023 в 12:11

Ако си дам колата на човек пил хапчета за кръвно и покаже положителен тест:
- веднага ли ще ми вземат колата?
- колко време отнема да се разбере, че е заради лекарства?
- пропуснатите ползи, че съм без кола, кой поема?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки