Трудното за Камила Валиева тепърва предстои

OFFNews 14 февруари 2022 в 20:20 2332 0

Руската фигуристка Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалната надпревара на олимпийските игри в Пекин и изглежда удържа първата си победа, след като стана ясно, че е дала положителна допинг проба.

Подробности от седемчасовото заседание на състава на Спортния арбитражен съд не бяха съобщени, но от публикуваното съобщение става ясно, че основната битка тепърва предстои, тъй като темата за откритото в организма на 15-годишната фигуристка забранено вещество не е била разглеждана, пише Полина Крутихина в анализ по темата в авторитетният сайт sports.ru.

По същество съдът отменя временното й отстраняване заради процедурни нарушения - късно уведомяване за положителната проба, младостта на Валиева и нивото на състезанието - олимпийски игри. Възрастта на спортистката сякаш изиграва клюбова роля, тъй като както и съдът посочва, в антидопинговите правила не е докрай изяснен въпросът с отстраняването на т.нар. защитени лица, към които спада и Камила. В същото време кодексите и на УАДА, и на РУСАДА, са снизходителни към непълнолетни.

Основната битка за Валиева предстои и не става въпрос само за предстоящите състезания в Пекин. Тя получи разрешение да участва, отчасти и защото няма достатъчно време да се изследват внимателно всички факти и обстоятелства. От друга страна недопускането й в случай, че се окаже невинна, би могло да й нанесе непоправими вреди.

От такава гледна точка решението на съда е справедливо: Олимпиадата е не е етап на Гран при, трябва да се чакат четири години до следващата. Освен това цената от спирането й е твърде висока - тя е очевидна фаворитка за златото. Но след Игрите ще има достатъчно време да се разследва и да се задават неудобните въпроси откъде се е е появил допингът в пробата на Валиева.

До този момент основната аргументация в нейна защита идва от личната треньорка Етери Тутберидзе й се изчерпва със следното:
- тя внася красота в живота, изпълненията й не са спорт, а изкуство
- Валиева е явление във фигурното пързаляне. Тя е по-добра от УАДА и всички останали, взети заедно
- Никакъв допинг не може да помогне на спортист да се научи да прави четворни скокове, няма да му даде пластика и умения да изразява музикални произведения (това отчасти е така, но допингът може да подобри издръжливостта, необходима за стабилно изпълнение на програмата, както на състезание, така и в тренировките).

Така въпросът как забраненото вещество попада в организма на Валиева тепърва ще бъде повдигнат и може действително да се стигне до отнемане на медали.
Лошото в случая е, че тя вече се превърна в инструмент за манипулация както по света, така и в Русия.

На нея вече й беше предложено да е знаменосец на закриването на игрите. Всичко това в очите на света показва едно - борбата с допинга в Русия е безвъзвратно загубена.

Коментарите в тази посока са не един и два. Шефът на олимпийския комитет на САЩ нарече делото “поредна глава от систематичното неуважение на Русия към чистия спорт”. Решението на съда обаче ще има със сигурност и друг непосредствен резултат. Заради неопределения статус на непълнолетните спортисти, през лятото Международния съюз по кънки най-вероятно ще вдигне възрастовия ценз за участие. Досега реформата се отлагаше, тъй като се смяташе, че така се съкращава активната кариера на фигуристките, но сега стана ясно, че освен физиологически, те получават и юридически предимства пред по-възрастните спортистки.

Съдът пусна Валиева, но в никакъв случай не отмени по-нататъшни разследвания на случая и тепърва предстоят новини за фигуристката. В Русия отчитат също, че покрай случая с Валиева някак несправедливо извън фокуса на вниманието останаха другите две фигуристки, които ще излязат на олимпийския лед - 17-годишните Анна Щербакова и Александра Трусова. Те едва ли заслужават целия турнир да се сведе до неудобните въпроси за употреба на допинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!