Северна Корея изпраща делегация на Зимните олимпийски игри

OFFNews 09 януари 2018 в 09:23 7046 1

Северна Корея изпраща делегация на Зимните олимпийски игри

Северна Корея ще изпрати своя делегация на Зимните олимпийски игри през 2018 г., които ще се проведат в Южна Корея през февруари.

Освен състезатели, севернокорейската делегация ще включва и зрители.

Представителите на Северна Корея са заявили, че страната ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на игрите в южнокорейския град Пьончан. От Пхенян изявили желание за разрешаване на спорните въпроси на Корейския полуостров чрез диалог и преговори.

Това се случи по време на първата среща на високо равнище между двете страни за последните две години, която се проведе в пограничното селище Панмунйом в Общата част на зоната за сигурност.

Делегатите от Южна Корея са заявили, че е добре двете нации да излязат заедно под едно знаме при откриването на игрите. Направено е предложение и да се организира среща на разделените от войната през 50-те години семейства, по време на предстоящата скоро Лунна нова година, както и възобновяването на замразения военен диалог между Севера и Юга.

Южна Корея е предложила участниците от двете страни да излязат заедно на церемонията за откриване на игрите. Засега не се съобщава дали Северът е отговорил положително.

Последния път, когато Северна и Южна Корея излязоха заедно под флага на Корейския полуостров, беше по време на зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови