Камила Валиева продължава на олимпиадата

OFFNews 14 февруари 2022 в 08:30 3730 0

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалната надпревара на зимните олимпийски игри в Пекин от Спортния арбитражен съд (КАС).

Тийнейджърката беше уличена в употреба на забранено вещество (триметазидин), като пробата й е била взета от Руската антидопингова агенция (РУСАДА) на 25 декември по време на първенството на Русия.

На 8 февруари РУСАДА временно отстрани 15-годишната фигуристка, но последва бързо обжалване и правата й бяха възстановени. МОК и УАДА протестираха срещу решението, но апелацията им не беше уважена. Така Валиева ще може да вземе участие в индивидуалната надпревара, която започва на 15 февруари.

Мотивите на съда са, че Валиева е “защитено лице”, т.е. че тя е под 16 години и не подлежи на строги санкции. Съдът е преценил, че отстраняването й от олимпийските игри ще доведе до “непоправими вреди”. Като допълнителен аргумент е посочено и късното уведомяване за нарушението на допинг правилата.

Очаквано, решението на КАС предизвика радост в Русия, която обаче може да се окаже прибързана, тъй като съдът не е разгледал по същество темата с положителната допинг проба. Решение се очаква след олимпийските игри и може да доведе до промяна в разпределението на медалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови