Училище помага на пациенти с инсулт да подобрят качеството си на живот

OFFNews 17 февруари 2023 в 11:07 1069 0

училище

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

Първо по рода си училище за пациенти с инсулт и техните близки

Университетската болница „Св. Анна“ в столицата беше домакин на първото по рода си обучение на пациенти с инсулт и техните близки. Специалистите от лечебното заведение и представителите на Асоциацията за инсулт и афазия запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа и рехабилитация на хората с афазия (говорни нарушения) след преживян инсулт.

Модераторът на събитието доц. Росен Калпачки, началник на клиниката неврологичната клиника в болницата, отбеляза, че България е на първо място в света по заболеваемост и смъртност от инсулти. По думите на водещия специалист това налага още по-активно да се работи за рехабилитацията на пациентите с инсулт и реинтеграцията им в обществото.

Нарушенията при пациентите зависят в голяма степен от големината на инсулта. Могат да се проявят когнитивни нарушения, деменция, афазия. При афазия хората не говорят добре или не разбират какво им се говори. Срещат трудности както с говоримия, така и с писмения език. Но с подходяща терапия може значително да се подобри качеството им на живот. Не е лесно, но си струва усилието за всеки пациент, подчерта в презентацията си неврологът д-р Добринка Калпачка.

Д-р Нина Гацова представи методите на рехабилитация след инсулт. Каква подкрепа могат да получат преживелите инсулт и техните близки обясни Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия. По думите ѝ срещите за ориентация са съществен елемент от пациентската грижа. Особено важна е подготовката преди завръщането на пациента вкъщи. 

Какво можете да направите, за да се подготвите за изписването на близкия си инсулт

Съберете медицинската информация и подгответе жилището така, че пациентът да може лесно да се придвижва за ежедневните си потребности. Снабдете се с консумативи, обмислете как да разпределите грижите за болния. Създайте дневник, в който да се проследяват приемът на лекарства, кръвното налягане, особеностите в поведението и състоянието му. Включете се в група за подкрепа. При необходимост от помощ позвънете на на телефон 0700 11 404, посочи Дорина Добрева.

Стрес, високо кръвно, вредни навици

Според д-р Калпачка случаите на инсулт зачестяват, а най-голям брой оплаквания се получават от млади хора.

„Това е индикация, че някъде не се случват добре нещата, тоест има много стрес“, заяви д-р Калпачка. Неврологът поясни, че водещият фактор, поради който хората получават инсулт, е артериалната хипертония и това, че хората не измерват често своето кръвно.

„Нездравословният начин на живот също влияе изключително много. Освен това и тютюнопушенето все още е много разпространено у нас“, коментира специалистът пред БГНЕС.

Подходът за лечение при получилите инсулт е строго индивидуален. Понякога се назначават допълнителни изследвания, при някои може да се препоръча редовно измерване на кръвното, по-добро лечение на артериалния хипохондрит, редовно взимане на лекарства. Най-важното е човек да бъде отговорен към начина си на живот и навреме да изяснява своите здравословни проблеми, призова д-р Калпачка.

Каква е статистиката

През 2021 г. са регистрирани повече от 45 000 инсулта, над 5500 от тях са завършили фатално. През 2021г. през клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Св. Анна" са преминали 925 пациента, като в 254 случая са били извършени тромболизи (щадящ метод за преодоляване инвалидизиращи последствия от инсулта, който се прилага при определена клинична картина). 

У нас Националният план за борба с инсулта е в процес на разработка. Дългосрочните му цели са намаляването на случаите на инсулт с 10% и създаване на работеща система за обгрижване на пациентите във всички етапи на заболяването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови