Индекс на болниците: Изоставаме с модерното лечение на инсулти

Най-много пациенти са лекувани в УМБАЛ "Св. Анна"

OFFNews 06 февруари 2023 в 11:21 1067 0

инсулт

Снимка Pixabay

Анализ на "Индекс на болниците"

Модерното лечение на исхемичните инсулти у нас продължава да куца. Десет пъти по-малко от възможното са били осъществените тромболизи през миналата година у нас, а броят на тромбектомиите е под 50. Въпреки че тромболизите отново минаха 1000 през миналата година, те са 10 пъти по-малко от възможното, показват анализ на "Индекс на болниците". 

За нуждите на анализа са използвани данни на НЗОК за дейността на лечебните заведения през 2022 г, публикувани от clinica.bg.

Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 болници у нас през миналата година. Те са с над 2000 повече в сравнение с предходната година. Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза или тромбектомия обаче, остават изключително ниски – 2.5% и 0.1%. Реално увеличение спрямо 2021 г. при приложението на тези модерни методи няма.

Тромболизите

През миналата година 87 или две три от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи (метод, при който кръвните съсиреци се разграждат с медикамент). Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината – 44 болници. В тях са извършени общо 1030 тромболизи или модерното лечение е било приложено при 2.5% от всички пациенти. В същото време според различни медицински проучвания показани са тромболиза са над 20 и дори над 24 процента от всички пациенти с инсулт. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага десет пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията им.

Най-добрите

За поредна година лидер в тази дейност е УМАБЛ „Св. Анна" в София, където са извършени 277 от всички тромболизи в страната. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" и „Св. Пантелеймон" в Пловдив, „Медика" в Русе, Пирогов. (Данните за всички лечебни заведения за 2022 г. може да
видите тук.)

Интервенционално лечение

Още по-лошо от тромболизите е положението при тромбектомиите (механично изваждане на съсирека). Интервенционалното лечение се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да помогне и да премахне тромба. Счита се, че то е показано при около 10% от пациентите с инсулти. За изминалата година обаче у нас има едва 49 тромбектомии в 4 болници – „Св. Анна", Пирогов и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, както и в „Св. Марина" във Варна. В останалите три болници с договор за тази дейност с касата – ВМА и „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Георги" в Пловдив, „Сърце и Мозък" в Плевен, няма извършена нито една процедура. И тук лидер в интервенциите е „Св. Анна"- 32 тромбектомии, следвана от Пирогов – 12.

Надежда

Причините за ниският процент на тромболизи и тромбектомии у нас са различни. От една страна те са следствие на общото лошо състояние на здравната ни система, липсата на достатъчно добра спешна помощ, както и на факта, че не са много болниците, които имат реална 24- часова организация на работа. От друга страна обаче те са следствие и на неглижирането на проблема от властите години наред. Надежда за приоритезирането на инсултите за първи път се появи през миналата година с приемането на Плана за възстановяване, където е заложено изграждането на 10 „строук" центъра в страната, както и за подобряване на тази дейност в останалите болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови