Смъртността от COVID-19 - най-висока от 6 месеца насам. Пълното затваряне засега се отлага

Приложените ваксини на Астра Зенека от спряната в Австрия партида не са опасни е позицията на ЕМА, съобщи Богдан Кирилов

Янка Петкова 11 март 2021 в 11:03 9240 0

Смъртността нараства обезпокоително бързо, 53% е увеличението на седмична база. В момента нивата на заболяемост у нас са съпоставими със ситуацията на 5 ноември, каза на брифинг на оперативните щабове проф. Венцислав Мутафчийски. 

На седмична база приетите в болница са 12% повече, увеличението при интензивните легла е 11,3%.

"Сега, за съжаление, имаме възможност да видим какво си спестихме миналата пролет, когато наложихме строги мерки. Казвам го с огромно съжаление. Заразените на седмична база са 395 на 100 000, 38% е нарастването. Поне от 14 дни има експоненциално нарастване на случаите."

Проф. Мутафчийски съобщи, че във ВМА има само 5 свободни легла при две разкрити нови ковид-клиники с общо 57 легла преди 3 дни. "Докато се върна от брифинга, и тези легла ще са заети", прогнозира Мутафчийски.

"Нещата не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки, медицинският капаците се изчерпва. Преди имаше случаи, в които в семейство може да има 1-2 незаразени, сега болните са пълен комплект. Вероятно британският вариант е по-вирулентен", допълни шефът на НОЩ.

Щабът обаче не обяви трето затваряне на цялата страна - по подобие на тези от миналия март и от ноември.

Ситуацията е изключително сериозна

Средната възраст на хоспитализираните е 59 години, съобщи здравният министър Костадин Ангелов и подчерта, че 139 от новите случаи са на пациенти до 19 години.

"Вчера в Бургас, в инфекциозните отделения видях няколко бебета с коронавирус, болни с двустранни пневмонии", даде пример министърът.

Заетостта за неусложнени случаи е 58%, а за интензивни – 65%. Единствената положителната тенденция е излекуваните да са повече от заболелите - 67%. Изчерпан е капацитетът на интензивните легла в Габрово, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Силистра, посочи здравният министър.

Няма значителна промяна в разпространението спрямо другите държави

14-дневната заболяемост е 380 на 100 000, това ни отрежда 16 място в Европа и 5 на Балканите. Най-сериозна е заболяемостта в Плевен, Кюстендил, Враца, София, Шумен и Перник. В тези области се прилагат локални мерки, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той оправда налагането на дистанционно обучение за учениците с високото ниво на заболяемост в някои райони:

"Има училище, в което едновременно са болни 13 преподаватели. В детски заведения - 2-3 от служителите едновременно заболели."

Кунчев даде пример със старчески дом, в който в момента има 17 болни, някои от тях тежко. Всички от тях са отказали имунизации преди месец. Тези хора живеят в тесен контакт с други имунизирани, при които няма нито един заразен, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

За спряната в Австрия партида ваксини на "Астра Зенека"

Няма доказателства за причинно-следствена връзка между цитираните случаи в Австрия и поставената ваксина, затова ЕМА не препоръчва държавите да блокират партидата, каза изп. директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

17 държави са получили тази партида, една от тях е България, става дума за 31 200 дози, получени у нас на 12 февруари. Почти всички са приложени, няма сигнали за такива странични реакции. Повечето сигнали са за грипоподобни симптоми, повишена температура и болка на мястото на убождане. 3 на 1000 ваксинирани са имали странична реакция. До момента получените съобщения са 840.

Днес се очаква решението на ЕМА за ваксината Янсен, съобщи Кирилов. Тя е аденовирусна, днес или утре ЕК ще може да издаде разрешение за употребата ѝ. Засега няма уточнени срокове за доставка, но вероятно първите количества ще бъдат получени през април.

Продължава оценката на руската ваксина, ЕМА определя екипи за инспекция, работи се изключително активно, подчерта той.

Утре у нас пристигат 31 200 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставката е увеличена с 2400 дози. В понеделник трябва да пристигнат 21 060 дози Пфайзер/Бионтех, в средата на седмицата - 33 600 Модерна. В края на следващата седмица трябва да пристигнат и 36 000 дози "Астра Зенека". Индикативните количества за април са около 250 000 дози Пфайзер/Бионтех и 80 000 дози Модерна.

Защо няма избор на ваксина

"Попитайте производителите защо няма избор на ваксина", каза в отговор на въпрос здравният министър Костадин Ангелов. Той отново подчерта, че предварително договорените доставки не се изпълняват. Ангелов обясни, че държавата не може да търси неустойки по неизпълнените договори, защото не е страна по тях.

По думите му, регистрираните в е-системата, които са избрали друга ваксина освен поставяната в момента на "Астра Зенека", могат да изчакат и да си запишат друг час, когато има наличности. Той обясни, че  ваксинирането по обявения план продължава да се извършва, според списъците за отделните фази.

Според здравния министър спирането на партидата ваксини на "Астра Зенека" е по политически, а не по медицински причини. Той отново повтори, че в момента се води търговска война между производителите на тези препарати.

В България има смъртен случай след ваксина, но не е доказан

Министърът спомена и за смъртен случай след поставена РНК ваксина, за който обаче не е било съобщено, защото не е имало доказателства, че смъртта е настъпила точно вследствие на имунизацията.

"Подобни разговори обезсърчават хората и спират желаещите да се ваксинират", заключи Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !