Искат служебно удължаване на протоколите за скъпи лекарства на хронично болните

OFFNews 24 януари 2022 в 14:32 1347 0

Снимка Pixabay

Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично болните пациенти иска Сдружение „Национална пациентска организация“ (НПО) в становище, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Заради рязко увеличаващия се брой на заболели от COVID-19 от Националната пациентска организация настояват да бъде преразгледан и начинът на издаване на протоколи по линия на НЗОК на хронично болните пациенти.

Категорично трябва да спре практиката пациенти с хронични заболявания да посещават болници, лични лекари и други, само за да вземат протоколи за получаване на лекарства и когато не е необходим преглед и медицинска консултация. Предлагаме срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл в периода на спирането на плановия прием, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса, пишат от НПО.

Оттам уточняват, че това не променя искането им за въвеждане на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на здравеопазването, както и за възможността пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, свързана със здравословното им състояние.

Какви мерки са необходими

Да се ускори процедура за въвеждане на електронен обмен на данни/документация в здравеопазването между пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.

Нормативно регламентиране на доставката на медикаменти до дома на пациентите, които са поставени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напускат дома си.

Нормативно регламентиране и организиране на взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и получаване на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!