Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират

МЗ ще бори митовете в общността с информационна кампания

Янка Петкова Последна промяна на 22 юни 2021 в 12:34 893 0

Първата стъпка за ускоряване на имунизацията срещу коронавирус сред ромското население е информирането на общността за ползите от ваксините и разсейването на митовете за тях. Това каза на брифинг зам.-министърът по здравеопазване Александър Златанов.

Днес в Министерство на здравеопазването се проведе среща с представители на здравните медиатори, чиято цел е да се изведат проблемите за ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки за оптимизирането ѝ. Под 10% са ваксинираните срещу COVID-19 в общността, посочи той.

Според него моментът е много подходящ, защото заболеваемостта е ниска и има наличност от всички одобрени ваксини.

Изводите, направени на тази среща, са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия, каза Златанов.

Първата стъпка е поднасянето на вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравнонеосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина - категоричен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население - уточни зам.-министърът.

Страх от стерилизиране и чипиране

Сред ромите има страх, че с поставянето на ваксините някой ще ги чипира, ще ги стерилизира, ще ги проследява, коментира ситуацията в кварталите здравният медиатор от СРЗИ Христо Николов.

С това той си обяснява ниския процент ваксинирани в общността. Той подчерта, че сред ромите битува "здравен нихилизъм", че не се интересуват от реалната ситуация с пандемията и от това, че е възможно да има четвърта вълна.

"Срещата беше организирана, за да кажем с какво се сблъскваме на терен. Така е от първия ден, в който тръгнаха ваксините. Нужна е още малко информираност от наша страна, да се включат кметовете по места и личните лекари. Не е тайна, че ромските деца са 5 пъти по-нисък, а възрастните роми с 3 пъти по-нисък здравен статус от останалото население, подчерта Николов.

Той изрази надежда, че ще получат помощ от неформалните лидери на общността, от религиозните водачи, чрез социалните мрежи, за да се преодолее негативното мнение за ваксините.

"Вече шест години съм здравен медиатор към СРЗИ и единственият работещ метод за убеждение е от уста на устна, чрез най-възрастния във фамилията. Обясняваме какъв е рискът при заразяване с коронавирус, какви последствия има от болестта. Само във кв. "Факултета" по неофициални данни живеят над 45 000 души", каза Христо Николов.

"Лекарите трябва да са по-дейни в кампанията."

"Смятам, че лекарите трябва да вземат по-дейно участие в кампанията за ваксинации срещу коронавирус", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него има какво още да се желае по отношение на имунизациите на медицинския персонал и сред служителите в социални заведения.

"Да, в момента сме в една от най-ниските точки, но при наличието на индийски вариант, който е с 60% по-лесно предаване", картината много бързо може да се промени. Виждате какво става в някои европейски страни, където този вариант започва да доминира. Разпространението е изключително бързо", посочи Кунчев.

По повод напомнянето от МЗ, че ваксинациите срещу коронавирус за деца над 12 г. са разрешени от началото на юни, той уточни, че досега няма данни за някакви необичайни странични реакции при по-малките след имунизация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови