Проучване: Планираното раждане може да намали риска от прееклампсия

OFFNews 11 април 2023 в 16:10 781 0

бременност

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Кралския колеж в Лондон

Вероятността от развитие на прееклампсия в последните месеци от бременността може да бъде намалена с около 60%, ако лекуващите лекари и бъдещите майки планират предварително раждането и стимулират контракциите посредством медикаменти, установиха британски учени.

Проучването е публикувано в списание Hypertension, а за резултатите от него съобщи пресслужбата на Американската асоциация за изучаване на сърцето (АНА).

Проведените от нас наблюдения показват, че повече от половината случаи на развитие на прееклампсия може да бъдат предотвратени с помощта на планирано раждане. Такава процедура може да бъде организирана в много болници и медицински центрове, благодарение на което предложеният от нас подход ще доведе до рязко намаляване на честотата на такива усложнения по време на бременност в цял свят”, заяви проф. Лора Маги от Кралския колеж в Лондон.

Прееклампсията е патология в развитието на плода. При появата ѝ кръвното налягане на бременната жена рязко се увеличава, кръвните ѝ клетки започват да измират, а работата на черния дроб и на бъбреците се нарушава сериозно. Обикновено прееклампсията възниква през последните месеци на бременността и носи сериозна заплаха за живота на бъдещата майка.

Професор Маги и колегите ѝ установиха, че голяма част от случаите на прееклампсия, възникващи непосредствено през последните седмици на бременността, може да бъдат предотвратени, ако жените от рисковите групи и техните лекари не чакат началото на контракциите, а планират по-рано раждането с помощта на медикаменти.

Нова стратегия за борба с прееклампсията

Учените са стигнали до това заключение, след наблюдения върху живота и здравето на повече от 57 000 и 29 000 бременни жени в Обединеното кралство, съответно, в ранни и късни срокове от развитието на бременността. Изследователите открили ранни признаци на прееклампсия при около 2 000 от тези жени, което им позволило да разгледат честотата на заболяването през последните седмици на бременността.

Изследователите използвали тези данни, за да оценят броя на случаите на прееклампсия, които биха могли да бъдат предотвратени чрез изкуствено предизвикване на раждане посредством предизвикване на контракции в 37-40-ата седмица от бременността.

Резултатите от тези изчисления са сравнени от професор Маги и нейните колеги с това колко често техни колеги са успели да предотвратят развитието на усложнението, използвайки други подходи.

Установено е, че планираното раждане намалява вероятността от поява на прееклампсия в последните етапи от развитието на плода с около 60 % в сравнение с около 29 % от случаите на такива усложнения, предотвратени чрез съществуващите подходи.

Изследователите не са открили доказателства, че ускореното раждане би изложило на повишен риск бъдещите майки и техните бебета, повечето от които се раждат преждевременно при появата на прееклампсия.

Професор Маги и нейните колеги се надяват, че разработената от тях стратегия ще привлече вниманието на колеги и служители в здравните служби. Прилагането ѝ на практика би спасило живота на много бременни жени и би намалило тежестта върху системата на здравеопазването, заключават изследователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!