Непознати вируси ще изследва в нова лаборатория Центъра по заразни и паразитни болести

OFFNews 05 март 2024 в 15:42 776 0

НЦЗПБ

Снимка Министерство на здравеопазването

Национален център по заразни и паразитни болести

На официална церемония днес бе открит ремонтираният модерен лабораторен комплекс на Центъра за компетентност в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Той стана възможен благодарение на проект за създаване на Център за компетентност по фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология, обясни проф. д-р Ива Христова, директор на НЦЗПБ. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020“ и Европейския фонд за регионално развитие, а НЦЗПБ е водеща организация в партньорство с Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при Българската академия на науките, Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинския институт към МВР, добави още тя.

Христова поясни, че лабораторният комплекс се състои от шест лабораторни блока.

Този проект позволи оборудването на лабораториите с изцяло нова, модерна и скъпоструваща апаратура. Сред тях е електронен микроскоп, който позволява откриване на дори непознати вируси в материалите, обясни директорът. Това е нашият отговор на съвременните предизвикателства, а именно нарастване на антибиотичната резистентност. Така откриваме нововъзникващи или възвръщащи се инфекциозни заболявания и правим насочени имунологични изследвания, добави тя. Убедена съм, че техническата база ще се използва за бъдещи научноизследователски проекти и ще вдигне нивото на нашите изследвания, каза още Христова, цитирана от БТА.

Преди шест години проф. Кантарджиев ни даде подтика да предприемем нещо трудно и голямо, но то доказа своя смисъл и значение още в процеса на създаване, каза проф. д-р Мария Николова, клиничен имунолог и мениджър на проекта. Центърът за компетентност вече работи - в момента разработваме програмата за дългосрочното му развитие и аз смятам, че имаме основание да сме убедени в успеха и дългосрочната му перспектива, добави тя. Постигнахме една по-точна и бърза идентификация на циркулиращите в страната патогени, което позволява навременна диагностика, ограничаване на епидемиологични сривове, детекция на патогени с пандемичен потенциал, обясни Николова.

Събитието продължи с обиколка на ремонтираните лабораторни блокове.

По отношение на новата експертна лаборатория за комплексни имунологични анализи проф. Николова каза, че това е мястото, където ще се осигурява комплексна фенотипна и функционална оценка на имунния отговор срещу различните видове патогени. Това е една неделима част от процеса на превенция и ограничаване на инфекциите, отбеляза тя. Тази лаборатория заработи още в процеса на създаване на центъра по време на пандемията и това беше мястото, където за първи път се въведоха методите за изследване на T-клетъчен имунитет срещу вируса. Тук започнаха уникални изследвания на дългосрочната имунна памет срещу SARS-CoV-2 и на постковид усложненията, които продължават в момента, обясни още Николова.

С MALDI TOF спектрометър в лабораторията за молекулярно-генетичен, спектрометричен и протеомен анализ могат да се изследват голям брой проби за малко време и това помага в диагностиката на инфекциите, обясни доц. Иван Иванов. До момента сме изследвали няколко хиляди проби на него, той е много полезен за животоспасяващи инфекции, добави още той. Освен бактерии, могат да се изследват паразити, за вируси също много се използва, обясни Иванов.

Той представи и реновирания център за обучение на студенти, където могат да се изнасят лекции и да се работи практически.

В рамките на проекта е изцяло реновирана и аудиторията на центъра. Нейният автентичен вид е запазен, малко са аудиториите с този изглед, отбеляза проф. Христова.

Нашата гордост е трансмисионният електронен микроскоп, който е уникален по рода си за нашата страна с възможност за провеждане на електронни микроскопски изследвания, сканираща микроскопия и химически анализ на пробите, които пристигат при нас, обясни за обновения сектор по електронна микроскопия доц. Стефка Крумова. Тя разказа повече и за биологичната банка, в която към момента се помещават над две хиляди клинични проби, референтни щамове от бактерии, вируси и паразити с важна атенична симптоматика за човешката патология.

Апаратурата е поставена в няколко помещения, в които последователно се извършват различни стъпки от изследването, което накрая завършва със секвениране и с молекулярна епидемиология, обясни за дейността на лабораторията по молекулярна вирусология доц. Ивайло Алексиев. Той представи и обновленията в лаборатория за работа с вируси с трето ниво на ббиобеопасност, в която ще се извършват най-прецизни изследвания на вируси с повишено значение за общественото здраве. Вътре стаята е с подналягане, за да не може да излезе заразата. Работещите имат специално облекло, има и обособен шлюз за предаване на пробите към лабораторията, обясни още Алексиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки