Андролог: Когато мъжете са сексуално активни, влизането им в критическата се отлага

За андропаузата и свързаните с нея проблеми разговаряме с д-р Джаудат Макки

Янка Петкова 12 юли 2019 в 13:12 47101 0

Снимка МБАЛ "Надежда"

За андропаузата или мъжката критическа възраст, специалистите заговориха по-активно през последните десетилетия. Свързва се със сексуални проблеми, които рефлектират върху психиката на мъжа и нерядко водят до тежки депресии. За особеностите на този специален период при мъжете разговаряме с д-р Джаудат Макки, андролог от МБАЛ „Надежда“.

Д-р Макки, кога настъпва андропаузата?

Всичко е индивидуално. Имам пациенти, мъже на 50-55-години, които признават, че отдавна са забравили какво е секс, и 80-годишни, които твърдят, че веднъж седмично правят секс с партньорката си. В общия случай андропаузата настъпва между 40-50-годишна възраст.

При жените спадът на нивата на женския полов хормон естроген е рязък, при мъжете е постепенно. Навлизат в период на понижена сексуална и жизнена активност, заради спада в нивата на мъжкия полов хормон – тестостерон.

Смята се, че след 40 г., синтезът на тестостерона се понижава с около 1% годишно. Има една поговорка – апетитът идва с яденето. Има мъже, които имат до себе си привлекателна жена, но казват – „аз предпочитам да изгледам един мач“. Моите наблюдения са, че когато мъжете са сексуално активни, настъпването на андропаузата се отлага във времето.

„Подмладява“ ли се андропаузата в последните години?

Мъжете, които не са сексуално активни, и на 25-годишна възраст не са били. За съжаление, започнаха да идват много такива пациенти. Искат дете, когато ги питам от колко време правят опити, казват „от 2 години и не се получава“. Вече започнах да задавам въпроса: „А правите ли секс редовно?“ – отговарят - „Нали знаете, с този динамичен начин на живот, веднъж месечно… “

Говорим за 30-годишни мъже. Това е много тревожно. Става дума за хора, които визуално изглеждат много добре, но водят заседнал начин на живот, хранят се нездравословно. При пациенти, които спортуват, имат активен и здравословен начин на живот, този период се удължава.

Кои са първите симптоми за настъпването андропаузата?

Много типичен симптом е общата слабост. Мъжът може да е бил активен по принцип, да спортува, но идва момент, в който усеща липса на жизнени сили. Няма енергия, липсва му концентрация, понижава се либидото, няма самочувствие, затваря се в себе си. Появява се проблем с ерекцията. Тя е сложен механизъм, свързан с главния мозък. Когато се случи „засечка“ 1-2 пъти, мъжът се стресира, фиксира се в проблема, той се задълбочава и рефлектира върху самочувствието му.

Това вече ни навежда на мисълта, че синтезът на тестостерона започва по-рязко да намалява. Ние можем медикаментозно да подпомогнем синтеза на тестостерон, но когато проблемът вече е психически, медикаментозната намеса не е ефективна. Нужно е да се потърси помощ от психолог, сексолог, но за съжаление, мъжете рядко се обръщат към такива специалисти.

Иначе при такива пациенти първо назначаваме фитотерапия, особено когато става дума за 35-40-годишни мъже. Има медикаментозен подход, но понякога, когато мъжът е доста потиснат, с отпуснат корем, наднормено тегло, не е ефективен.

За съжаление, много мъже тогава се сещат, че трябва да имат деца. Имаме случаи, при двойките с репродуктивни проблеми, когато жената е подготвена за инсеминация, мъжът трябва да даде материал, но не успява да го направи в рамките на 3-4 часа. Тогава се налага да вадим сперма от тестисите. Имат сперма, но не получават ерекция. Тези случаи стават все по-чести. Това също е симптом на андропаузата.

Какви промени в организма настъпват?

Напълняване в областта на корема, кожата няма тоя тургор (по-отпусната е), загуба на енергия и самочувствие. Мъжете стават по-раздразнителни и лесно избухват или се затварят в себе си. Трудно се комуникира с тях. Този период е много сложен, трябва да се потърси психолог, андрологът трудно се намесва.

Андропаузата влияе ли върху репродуктивните възможности на мъжа?

Не. Има доста сексуални хора, на които спермограмата е лоша. Качеството на сперматозоидите не се влошава, не е задължително.

Има ли ефективна терапия?

Терапията при мъжете е много сложна, не е като при жената. Трудно можеш да убедиш пациента, че нещо става в организма му. Отношението към такъв мъж трябва да е по-специално - търпение, диалог, разговори. Да се активизират социалните контакти, срещите с приятели, излизането извън дома, да започне да спортува, да се подобри храненето, като се включат продукти с повече витамини и минерали; добър ефект имат пътуванията, смяната на обстановката. Това може да подобри нещата, за да не се фиксира мъжът в проблема.

С медикаменти е трудно. Можем да вдигнем тестостерона медикаментозно, но симптомите остават. По мои наблюдения медикаментозното повишаване на нивата на тестостерона има ефект едва в около 30% от случаите.

Може ли да се отложи във времето тоя процес?

Може, ако човекът води активен начин на живот. В голяма степен зависи от психиката на мъжа. Както казах, апетитът идва с яденето. Когато се прави активно секс, андропаузата може да се отложи във времето.
Моите наблюдения са, че тя е по-тежка от менопаузата.

Д-р Джаудат Макки е роден в гр. Хомс, Сирия, в семейство на дипломат. По-голяма част от детството му преминава в Дамаск и Кайро, Египет. През 1989 г. Завършва МУ София и специализира в Клиниката по урология в УМБАЛ „Алесандровска“. През 1996 г. взема специалност Урология. Работи като андролог в МБАЛ "Надежда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!