Лазер топи възлите на щитовидната жлеза. Терапията вече е рутинна у нас

1/3 от българите страдат от йоден дефицит, съобщи еднокринологът проф. Русанка Ковачева от УБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев"

Янка Петкова 29 май 2024 в 11:58 651 0

пресконференция

Снимка БСТП

от ляво надясно: Мария Силяновска, доц. Александър Шинков, проф. Русанка Ковачева

Термоаблация на възлите на щитовидната жлеза при нас се прилага от 10 г. От 2020 се извършват лазерни термоаблации, при които с висока температура се нарушава целостта на възела, той се топи и свива с 50-70%, каза ендокринологът проф. д-р Русанка Ковачева на пресконференция, посветена на Седмицата за повишаване на осведомеността за заболяванията на щитовидната жлеза.

Статистиката показва, че 17 % от жените до 60-годишна възраст у нас страдат от понижена функция на щитовидната жлеза, докато този процент при мъжете е около 8%, обясни проф. Ковачева, която е председател на Българското сдружение Тиреоидея и Паратиреоидея (БСТП) и началник на Трета клиника по ендокринология към Университетска болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев".

Тя посочи и кои симптоми могат да подскажат за проблем със щитовидната жлеза: наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. "Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно“, обяви ендокринологът и призова да не се прави самодиагностика.

Пациенти, които имат автоимунни нарушения, диабет тип 1, претърпели са операция на жлезата, аборт или преждевременно раждане са рискова група, както и хора, които имат в семейството си такова заболяване, тъй като наследствеността е силно изразена, подчерта еднокринологът и препоръча профилактичен преглед веднъж годишно.

Йодът е важен

За да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза е нужен йод. Нужното потребление се осигурява с използването на йодирана сол и това е достатъчно, за да се осигури необходимият прием, подчерта проф. Ковачева, но призна, че въпреки тези мерки 1/3 от българите страдат от йоден дефицит. Една от причините е, че в последните години у нас се внасят видове сол, които нямат нужното йодно съдържание. Типичен пример е хималайската сол, която се радва на популярност в някои диетични режими, но не е йодирана.

Ендокринологът подчерта, че щитовидната жлеза влияе върху всички фази на възпроизводството от зачеването до износването на бременността. "Затова е много важно да се изследват тиреоидните хормони още при планиране на бременност", каза проф. Ковачева и допълни, че през първия триместър на бременността те участват във формирането на невроните на плода, изграждането на нервната му система.

Хипотиреоидизъм и дългосрочни ефекти

Понижената функция на щитовидната жлеза, при която не се отделят достатъчно тиреоидни хормони, може да има опасни дългосрочни последици, предупреди ендокринологът доц. Александър Шинков, специалист от болница "Акад. Иван Пенчев" .

"Сред тях са 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност. „Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза”, подчерта специалистът.

Възлите – най-честото щитовидно заболяване

Най-често се установяват случайно, при преглед по друг повод, каза проф. Ковачева и допълни, че често няма симптоми и рядко има нарушения във функцията на жлезата. По думите ѝ за лечение може да се мисли, когато възелът е с размер над 2 см. Тя подчерта, че е важно възлите да се проследяват и да се направи биопсия, за да се установи дали не са злокачествени, макар тези случаи да се редки. По-малките възли се лекуват успешно с лазерна термоаблация, но при размер над 4,5-5 см се препоръчва оперативно отстраняване, уточни ендокринологът.

Близо 25% от българите имат възли на щитовидната жлеза, при хората над 60 години този процент може да достигне и 50.

Единен регистър на пациентите с болести на щитовидната жлеза няма. В болница "Акад. Иван Пенчев" имат собствен и пациентите им се проследяват след лечение. По думите на проф. Ковачева НЗОК заплаща амбулаторни процедури за един ден, което позволява да се правят изследвания, ехографски преглед и да се издаде епикриза.

Липсващият елемент

"Липсващият елемент" е мотото на тазгодишната информационна кампания, тъй като болестите на щитовидната жлеза все още не са признати за социалнозначими, съобщи  Мария Силяновска – председател на Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ).

„Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи", каза тя.

Пациентската организация и лаборатории Synevo организират Дни на отворените врати през юни. Кампанията включва безплатен ехографски преглед и изследвания на преференциални цени в лабораториите в София, Пловдив, Бургас и Варна. Предварителното записване за преглед се извършва тук. Всички инициативи на пациентската организация могат да се следят на фейсбук страницата ѝ.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх