Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Комисията по здравеопазване прие на първо четене мерките след извънредната епидемична обстановка

На здравния министър се делегират твърде много права, възразиха от опозицията, ИТН поискаха прецизиране на текстовете

Янка Петкова 29 март 2022 в 15:10 1204 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Здравният министър да въвежда временна извънредна епидемична обстановка, след отмяната на сега съществуващата, приеха на първо гласуване депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от доц. Антон Тонев и група народни представители беше приет с 9 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържали се".

С проекта се създава правна възможност при следващо масово разпространение на заразна болест министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време.

Предлага се такава възможност да се предостави и на директорите на регионалните здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.

Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредна епидемична обстановка, са от общ характер - дистанция, дезинфекция, маски на определени закрити места и др.

Законопроектът изключва възможността с въвеждането на противоепидемични мерки да се налага забрана за влизане на територията на страната и ограничаване придвижването на територията на страната, както и спиране работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите. 

Повече подробности за законопроекта в Извънредната епидемична обстановка свършва след седмица

Министерството на здравеопазването подкрепи проекта, но управителят на НЗОК проф. Петков Салчев имаше резерви:

"Още веднъж се въвежда изключение, което позволява в условията на извънредна епидемична обстановка и недостиг на легла за заразно болни в лечебните заведения, НЗОК за сключва договори със здравни заведения, които по принцип не са неин договорен партньор, защото не отговарят на критериите. Това отново създава опасност от некачествена здравна грижа", посочи той.

Очаквано, депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева се обяви против законопроекта, с аргумента, че в ръцете на министъра на здравеопазването се съсредоточава "прекомерна" власт, не се знае какви ще са предпоставките за въвеждане на ограничения, които според нея са "медицински фашизъм". 

Срещу широките правомощия на здравния министър се обявиха и от "Има такъв народ". Доц. Силви Кирилов заяви, че без критерии и без срокове и време, в които могат да бъдат въведени мерките, те няма да гласува за законопроекта. От ИТН подкрепят възможността лекарите да получават материални стимули до три месеца след отмяна на извънредната обстановка, но за тях също е притеснителна възможността НЗОК да сключва договори с изпълнители, с които няма договорни отношения.

"Ще настояваме за поне една седмица срок между двете гласувания в парламента и за много точно прецизиране и формулиране на разпоредбите, преди да ги подкрепим, заяви Кирилов.

Д-р Хасан Адемов упрекна управляващата коалиция в бавни реакции и липса на яснота ще бъде ли отменена извънредната епидемична обстановка след 1 април. 

За повече време между първо и второ четене ще настояват и от ГЕРБ, които заявиха, че ще внесат своите предложения по време на обсъждането в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews